Dömötör
11 °C
14 °C

Blix nem hisz Powell bizonyítékainak

2003.02.14. 18:01
Irak továbbra is adós tömegpusztító fegyverprogramja felszámolásának bizonyítékaival - jelentette ki Hans Blix a Biztonsági Tanács ülésén. A megengedett hatótávolságnál kétszer messzebb is elrepülő rakétáival a fő fegyverzetellenőr szerint Irak megsértette az ENSZ határozatait. Javult azonban Huszeinék együttműködési készsége, és tömegpusztító fegyvereket sem találtak.
"Nem találtunk tömegpusztító fegyvereket Irakban" - jelentette ki Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője a Biztonsági Tanács (BT) pénteki ülésén. Elmondása szerint azonban számos részlet még mindig tisztázatlan. A fegyverzetellenőrök eddig több mint kétszáz, vegyi és biológiai fegyverekre utaló mintát gyűjtöttek be, háromnegyed részüket átvizsgálták. A vizsgálatok eredményei azonban megegyeztek az irakiak állításaival - mondta el Blix.

Powell nem bizonyított semmit

Blix szerint Powell február 5-én bemutatott műholdfelvételei az iraki fegyverrejtegetésekről "nem jelentek bizonyítékot". Mint mondta, a fegyvermozgatásokról szóló felvételek "rutinszerű működést" is mutathatnak.

Iraki trükkök

Békepárti kollégáival szemben Powell szerint a fegyverzetellnőrök elérte eredmények csak egy folyamat "nem is lényegi" részei. "Ezek csak trükkök" - vélekedett. Huszein a tanács ülése előtt nem sokkal kiadott, a tömegpusztító fegyverek importját és előállítását betiltó rendeletét a külügyminiszter "értéktelennek" nevezte. Mint mondta, "eddig nem látta Bagdadtól az elvárt együttműködést.

Együttműködnek

Blix szerint előző jelentése óta javult a Irak együttműködési készsége. Aggasztónak tartja azonban, hogy a diktatúra "nem számolt el teljes egészében fegyvereivel". Véleménye szerint ez ugyan "nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek a fegyverek léteznek, bár ez sem zárható ki".

Iraknak kell bizonyítania

Mint mondta, Irak feladata, hogy bizonyítsa ezeknek a fegyvereknek a megsemmisítését. Irak egyértelműen megsértette az ENSZ határozatait al-Szamud rakétáival, a világszervezet szakértőinek megállapításai szerint ezek hatótávolsága "meghaladta a megengedett 150 kilométert". Az al-Fatah rakéták képességeinek megállapításához Iraknak a fegyverzetellenőrök rendelkezésére kell bocsátania a szükséges adatokat - tette hozzá.

Huszein diktatúrája ugyan a kezdetekben hozzájárult a atomtudósainak meghallgatásához, a február 8-9-i három interjú óta azonban "nem fogadták el az ellenőrök újabb interjúkérelmeit" - mondta Blix.

Segítség nélkül is képesek ellenőrizni

"Nem találtunk nukleáris fegyvergyártásra utaló bizonyítékokat" - mondta el a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nevében vizsgálódó Mohamed el-Baradei. A NAÜ igazgatója mindenesetre további vizsgálatokat tart szükségesnek. Elmondása szerint a szervezet ellenőrei az összes iraki intázménybe gond nélkül bejutottak.

Az irakiak számos dokumentumot is eljuttattak az ellenőröknek, bár ezek nem tisztázták teljes egészében a felmerült kérdéseket. El-Baradei szerint a NAÜ további ellenőröket küld az országba és az irakiak együttműködésének hiányában is képesek végrehajtani az ellenőrzéseket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!