Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Bush: Folytatódik a terrorellenes hajtóvadászat

2003.05.03. 21:44
George Bush amerikai elnök szerint az "iraki csata egy győzelem a terrorizmus ellen tovább folytatódó háborúban". Az elnök szombati rádióbeszédében emlékeztetett rá, hogy "számos országban működnek még a terrorhálózatok szétszórt sejtjei és a napi hírszerzési értesülések tanúsága szerint továbbra is összeesküvést szőnek a szabad népek ellen".
Az amerikai elnök Észak-Koreára, Szíriára, Iránra célozva figyelmeztette a "latorállamokat", hogy az Egyesült Államok nem fogja ölbe tett kézzel nézni, ha tömegpusztító fegyverek beszerzésére vagy előállítására törekednek. Bush hangoztatta, hogy példa nélkül álló intézkedéseket hoztak az ország védelmére és folytatják a hajtóvadászatot a terroristák kézre kerítésére, mielőtt azok még lesújthatnának.

George Bush méltatta az iraki háborúban katonai segítséget nyújtó államokat és kiemelte közülük Ausztráliát, amelynek kormányfője a hét végén az elnök crawfordi birtokán vendégeskedik. John Howard ausztrál kormányfő és vendéglátója péntek este együtt repült a légierő egyes számú, elnöki gépén Kaliforniából Texasba. Bush pénteken a partokhoz közeledő Abraham Lincoln repülőgép-hordozón a hazatérő tengerészek előtt elmondott beszédében bejelentette, hogy Irakban befejeződtek a hadműveletek, a nagyobb szabású harci cselekmények, a szövetséges erők felülkerekedtek, és bár a biztonságot még nem mindenütt teremtették meg, de a fő figyelmet már Irak újjáépítésére fordítják.

Az elnök óvakodott attól, hogy hivatalosan befejezettnek nyilvánítsa az iraki háborút és kinyilvánítsa a győzelmet, mivel nemzetközi jog szerint szabadon kellene bocsátani a hadifoglyokat és nehéz lenne folytatni a bukott bagdadi rezsim vezetői utáni hajszát. Nem találtak eddig tömegpusztító fegyvereket sem, amelyek leszerelésével az elnök a háborút indokolta.

Az Irak elleni katonai fellépés legfőbb támogatói közül Tony Blair brit és José Maria Aznar spanyol kormányfő már vendégeskedett a texasi Crawfordban, ami a legkifejezettebb elnöki elismerés jelének számít. A canberrai kormány a közvélemény tiltakozása ellenére kétezer katonával vett részt az iraki háborúban.

George Bush rádióbeszédében hangoztatta, hogy Ausztrália erős szövetséges a terrorizmus elleni háborúban, katonái fontos szerepet játszottak Irak felszabadításában és Amerika mélyen hálás az értékes segítségért.

Ausztrália katonai-polgári egységgel részt vesz az iraki tömegpusztító fegyverek utáni kutatásban, valamint közreműködik a bagdadi repülőtér forgalmának irányításában és szakemberekkel segíti a mezőgazdaság talpra állítását. A canberrai kormány hamarosan irodát nyit Bagdadban az újjáépítésben való ausztrál részvétel összehangolására. A kétezer ausztrál katona nagy része azonban májusban hazatér. Ausztrália nem szándékozik jelentős erővel hozzájárulni az iraki békefenntartáshoz, mivel másutt, így Kelet-Timorban is ellát már ilyen feladatokat.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!