Miklós
-7 °C
4 °C

Bush manipulálni akarta az iraki választásokat

2005.07.18. 06:30
George Bush amerikai elnök tervbe vette, hogy kulisszák mögötti eszközökkel befolyásolja a januárban tartott iraki választásokat egy Amerika-barát kormány megalakítása érdekében - írta a New Yorker című amerikai lap a hét végén.
A Fehér Ház azt szerette volna titkos úton, bizonyos jelöltek és pártok támogatásával elérni, hogy az Irán-barát síita pártok háttérbe szorításával alakuljon Bagdadban kormány - olvasható a jelenlegi és korábbi washingtoni kormányhivatalnokok közlésére hivatkozó tényfeltáró cikkben.

A kongresszus ellenállt

Bush jóváhagyta az iraki választások manipulálását célzó tervet, de a kongresszusi ellenállás miatt végül visszakozott.

A New Yorker szerint Bush eleinte a kongresszus ellenében is ragaszkodott a tervhez, magas rangú kormánytisztviselők azonban ezt cáfolták. Azt viszont nem tagadták, hogy ősszel kiterjedt vita zajlott az adminisztráción belül arról, miképpen tudná Washington ellensúlyozni a síita pártok széles körű támogatottságát.

Az újság meg nem nevezett korábbi katonai és hírszerző tiszteket idézett, akik elmondták: az amerikai kormány olyannyira előrehaladt a titkos terv kivitelezésével, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyes volt tisztjeit és egyéb kormányon kívüli személyeket már ki is jelöltek a feladat végrehajtására, valamint a kongresszus által "nem feltétlenül jóváhagyott" összegeket el is különítettek a célra.

Frederick Jones, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője a cikkre reagálva annyit közölt: Bush elemezte a helyzetet, és úgy döntött, hogy az amerikai kormány nem próbálja meg befolyásolni az elnökválasztás kimenetelét.

Titkos támogatás

A New Yorker az említett őszi vitában részt vett kormánytisztviselőket is megszólaltatott, akik nem zárták ki annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei titokban támogatást nyújtottak egyes jelölteknek bizonyos nemzetközi szervezeteken keresztül. A hivatalnokok ezt a vita hevességéből szűrték le, azokból a hangoztatott érvekből, hogy mekkora kárt okozna, ha az Egyesült Államokkal szemben ellenséges pártok győznének.

A lap végül megállapította: az nem világos, hogy Bush végül miért mondott le a titkos műveletről. Az iraki választásokon az Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh nevével fémjelzett síita szövetség a várakozásoktól elmaradó, 48,1 százalékos győzelmet szerzett.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!