Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Bush: elkerülhetetlenné válhat az erő alkalmazása

2002.10.02. 21:20
George Bush amerikai elnök szerint elkerülhetetlenné válhat az erő alkalmazása Irak ellen, ha záros határidőn belül nem teljesíti a Biztonsági Tanács határozatait. Az iraki háború költsége napi 1,5-2 milliárd dollár lenne.
Bush elnök a Fehér Ház előtt, törvényhozók társaságában rövid ünnepség keretében üdvözölte a képviselőházzal kötött megállapodását az Irak elleni katonai fellépést jóváhagyó határozattervezet szövegéről.

Az elnök fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok egységet mutasson szövetségesei és Irak előtt. A bagdadi rezsimnek meg kell értenie, hogy nincs más választása, mint hogy maradéktalanul teljesítse a Biztonsági Tanács követeléseit, és erre már nem maradt sok ideje. Ha mégis másként választana, és kitart makacsságában, az erő alkalmazása elkerülhetetlenné válhat.

Még tart a vita

Bush elnök reggel a Fehér Házban tanácskozott a kongresszus vezetőivel. A szenátussal még nem sikerült dűlőre jutnia, elsősorban a demokrata párti törvényhozók közötti nézeteltérések miatt. Joseph Lieberman demokratapárti szenátor azonban a nap folyamán beterjesztett egy kétpárti határozattervezetet, amelynek ugyanaz a szövege, mint amiben a képviselőház és a Fehér Ház megegyezett, de amellyel Tom Daschle, a szenátus demokratapárti elnöke nem értett egyet. Daschle a szenátusi vita kezdetén nem volt jelen.

A háború ára

Az Irak elleni háború napi 1,5-2 milliárd dollárba kerülne az Egyesült Államoknak - vélte az Institute for International Economics nemzetközi gazdaságkutató intézet egyik szakértője. A CNBC-nek nyilatkozó Gary Hufbauer azt mondta, hogy ez a becslés 50-100 napig tartó háborút vesz alapul.

A költségeknél fontosabb azonban a kőolaj áremelkedése. A szakértő szerint amennyiben a kőolaj ára hordónként 10 dollárral nőne, ez az amerikai GDP-t 50 milliárd dollárral fogná vissza, és ennek duplájával, ha a borúlátóbb forgatókönyv valósulna meg, azaz az energiahordozó 20 dollárral drágulna.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.