Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Félbeszakították Busht az ausztrál parlamentben

2003.10.23. 10:22
Kapcsolódó cikkek (1)
Hevesen védelmezte az Egyesült Államok vezette szövetségesek iraki háborúját és köszönetet mondott az ahhoz nyújtott ausztrál támogatásért George Bush amerikai elnök csütörtökön a canberrai parlamentben, beszédét ellenzéki képviselők mindazonáltal kétszer is félbeszakították.
Az ausztrál törvényhozás két házának együttes ülésén Bush vehemensen védelmezte az amerikai vezetésű szövetségesek iraki háborúját, azt hangoztatva: az Egyesült Államok, Ausztrália és más országok cselekedtek Irakban egy "növekvő veszély" elhárítása érdekében, ahelyett hogy a tragédia közeledtét várták volna. Bush köszönetet mondott az általa kivételes bátorságú vezetőként jellemzett John Howard ausztrál kormányfőnek azért, hogy az a februári 200 ezres háborúellenes ausztráliai tüntetések dacára kitartott Washington támogatása mellett és Canberra kétezer ausztrál katonát vezényelt a Perzsa-öböl térségébe.

Seriffeztek

Bush kitért arra is, hogy az Egyesült Államok és Ausztrália különleges felelősséget visel a béke fenntartásáért a Csendes-óceán térségében. Az amerikai elnök a közelmúltban a terrorizmus elleni harcban vállalt szerepe okán egyenesen "regionális seriffnek" titulálta Ausztráliát. Erre reagálva John Howard a múlt héten inkább "baráti segítségnyújtásnak" nevezte országa regionális biztonsági szerepvállalását, amelyet egyes országok gyanakodva fogadnak az ázsiai-csendes-óceáni térségben.

Bush beszédét az iraki háború védelmezésén és Ausztrália "seriffként" való említésén felháborodott honatyák bekiabálásokkal kétszer is félbeszakították, amire az amerikai elnök úgy reagált, hogy "szereti a szólásszabadságot". Bob Brown, a baloldali irányultságú ausztrál zöldek képviselője viszont azt harsogta, hogy országa nem seriff. A képviselőt és egy párttársát a házelnök távozásra szólította fel, aminek a honatyák azonban nem engedelmeskedtek.

Tüntettek

Az ülés idején a parlament előtt több ezer ember tüntetett háborúellenes jelszavakat skandálva. Bush hat országot felölelő ázsiai-csendes-óceániai körútjának utolsó állomásaként érkezett szerda este Ausztráiába, ahonnan még csütörtökön hazautazik az Egyesült Államokba.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.