Mária
-6 °C
-2 °C

Bush: provokáció, fenyegetés az észak-koreai atomkísérlet

2006.10.09. 17:51
George Bush telefonon beszélt Dél-Korea, Kína, Oroszország és Japán vezetőivel, akik valamennyien megerősítették, elkötelezettek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentessége mellett.

Észak-Korea sikeres föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre - közölte hétfőn a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség, amit több ország is megerősített. A nukleáris kísérletet számos ország elítélte, többen válaszlépéseket helyeztek kilátásba, az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) rendkívüli ülésen ítélte el a történteket.

A KCNA jelentése, amely szerint a kísérlet nyomán nem szivárgott ki sugárzó anyag, "történelmi eseményként" tálalta a tesztet. A dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint a kísérletet helyi idő szerint nem sokkal fél tizenegy után (közép-európai idő szerint hajnali fél négy után) hajtották végre Kildzsu város közelében, az ország északkeleti részén. A dél-koreai földtani megfigyelő központ a Richter-skála szerint 3,6-os erősségű rengést észlelt ezen időpontban.

Elítélték a robbantást

A kísérleti robbantást Kína és Oroszország is megerősítette; orosz illetékesek szerint Észak-Korea 5-15 kilotonna hatóerejű, föld alatti nukleáris robbantást hajtott végre. Dél-koreai szakértők szerint valószínűleg egy hegybe vájt vízszintes alagútban hajtották végre a kísérleti robbantást. Dél-Koreában eddig nem észlelték a radioaktivitás szintjének semmiféle emelkedését a robbantás nyomán.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár mélységes aggodalmát hangoztatta, az ENSZ BT pedig rendkívüli ülésén határozottan elítélte az észak-koreai kísérleti atomrobbantást. Osima Kendzo, Japán ENSZ-nagykövete közölte: a BT egyben felszólította Phenjant, hogy térjen vissza a fegyverprogramjáról kezdett hathatalmi tárgyalásokhoz. A diplomata jelezte: a BT mihamarabb megvitatja azt, hogy milyen válaszlépést adjon a kísérleti atomrobbantásra, amelyet veszélyesnek tart a nemzetközi békére és biztonságra nézve.

Észak-Korea ENSZ-nagykövete viszont kijelentette: a BT-nek gratulálnia kellene Észak-Koreának a kísérleti atomrobbantásért, ahelyett hogy - mint a diplomata mondta - "haszontalan" határozatokat hozna.

Előzőleg számos ország vezetője ítélte el a kísérleti atomrobbantást, többen szigorú válaszlépéseket is kilátásba helyeztek.

Bush: provokáció és fenyegetés

Az Egyesült Államok - még a BT-ülés előtt - az ENSZ BT azonnali közbelépését sürgette. George Bush amerikai elnök provokációként és fenyegetésként ítélte el a kísérletet. Hangsúlyozta: a nukleáris fegyverek vagy anyagok átadása "súlyos fenyegetést" jelentene az Egyesült Államok biztonságára nézve, s Észak-Korea "teljes körű felelősséggel tartozna" egy ilyen lépés következményeiért. Bush telefonon beszélt Dél-Korea, Kína, Oroszország és Japán vezetőivel, akik megerősítették: elkötelezettek a Koreai-félsziget atomfegyver-mentessége mellett.

Az észak-koreai atomkísérlet súlyos fenyegetés Északkelet-Ázsia békéjére nézve - mondta Ro Mu Hjon dél-koreai elnök Abe Sindzo japán kormányfővel folytatott szöuli tárgyalása után. Szavai szerint Dél-Korea higgadtan, de keményen fog válaszolni, egyeztetve lépéseit a nemzetközi közösséggel. Dél-Korea fokozott harckészültségbe helyezte hadseregét, és felfüggesztette az Észak-Koreának szánt segélyek szállítását.

Remélik, hogy Phenjan visszatér

Megbocsáthatatlannak nevezte a nukleáris kísérletet Szöulban Abe Sindzo japán kormányfő, de úgy vélekedett, hogy "mindenkinek meg kell őriznie hidegvérét". A japán kormány szóvivője jelezte: Tokió fontolgatja, hogy kérni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsától az ENSZ-alapokmány VII. fejezetének alkalmazását. (Ez lehetővé teszi gazdasági szankciók kiszabását, sőt végső eszközként a katonai erő alkalmazását is.)

A kínai külügyminisztérium is rosszallását fejezte ki első reakciójában. Kína határozottan ellenzi, hogy Észak-Korea kísérleti atomrobbantásokat végezzen, hangsúlyozta nyilatkozatában, és kifejezte azt a reményét, hogy Phenjan visszatér az atomprogramjáról folytatott hatoldalú tárgyalásokhoz. (A két Koreán és Kínán kívül az Egyesült Államok, Japán és Oroszország vesz részt ebben az elhúzódó tárgyalásfolyamatban.)

Fenyegetés a világ biztonságára

Vlagyimir Putyin orosz elnök elítélte az észak-koreai kísérletet. Az észak-koreai lépés hatalmas kárt tett a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó folyamatban - mondta az orosz államfő Moszkvában. A moszkvai külügyminisztérium közleményben követelte Észak-Koreától, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket az atomsorompó-szerződés rendszerébe való visszatérésre és a hatoldalú tárgyalások felújítására. Egyúttal önmérsékletre intett minden érintett államot.

Élesen elítélte az észak-koreai kísérleti atomrobbantást Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár is, és rendkívüli ülésre hívta össze a katonai szövetséghez akkreditált nagyköveteket. Ez a lépés "fenyegetés a világ biztonságára nézve, és a nemzetközi közösség lehető leghatározottabb válaszát követeli" - mondta a főtitkár.

Elfogadhatatlan az észak-koreai lépés

Benita Ferrero-Waldner, az Európai Unió külkapcsolatokért felelős biztosa elfogadhatatlannak nevezte az észak-koreai lépést, de az EU egyelőre nem tervezi a kelet-ázsiai országnak szánt humanitárius segélyek leállítását vagy visszafogását. A malajziai látogatáson tartózkodó EU-biztos felszólította Phenjant, hogy ne hajtson végre újabb kísérleti atomrobbantásokat, és térjen vissza a hatoldalú tárgyalásokhoz. Elfogadhatatlannak nevezte az EU soros, finn elnöksége is az észak-koreai kísérleti nukleáris robbantást, és sürgette Phenjant, hogy mondjon le atomfegyvereiről és atomprogramjairól.

Az észak-koreai atomkísérlet a világ békéjét fenyegető súlyos provokáció, mondta Mohammed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője.

A nyugati országok gyanúja szerint atomfegyver előállítására törekvő Iránban az állami rádió úgy vélte: Phenjant az amerikai nyomásgyakorlás késztette a nukleáris kísérletre.

Izrael provokációnak nevezte az észak-koreai nukleáris kísérletet, hozzátéve: a nemzetközi közösség Irán esetében is hasonló helyzetben találhatja magát.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!