Zsuzsanna
-2 °C
7 °C

Castro Hitler-bajusszal a pártlap címlapfotóján

2003.12.30. 13:36
Már a kommunista pártnapilapba is beférkőzött a kubai ellenzék. A Granma december 4. címlapfotóján Castro hitleresen balra fésült fekete tincsekkel, kefebajusszal volt látható. A lakosság nagy része így is lemaradt a képről, hála az éber hatóságok gyors begyűjtő-akciójának.
Hitler-bajszos, a führer frizurájára emlékeztető hajviseletű Fidel Castro ábrázolással a címlapján jelent meg december 4-én a kubai kommunista párt hivatalos lapja, a Granma. A nevét Castro Nagymama nevű hajójáról kapó pártlap példányait meglepő gyorsasággal gyűjtötték be az utcáról a hatóságok, oly sikeresen, hogy a külföldi tudósítók a mai napig nem számoltak be a botrányról - írja a Guardian.

Hivatalos hallgatás

A brit napilap értesülései szerint a hatóságok kiterjedt nyomozásba kezdtek az eset felderítésére. Bár a havannai pletykák tömeges letartóztatásokról szólnak, a napilap szerkesztősége - az egyetlen hivatalos megszólaló az ügyben - egyetlen gyanúsított kihallgatásáról számolt be. A kormány semmilyen hivatalos nyilatkozatra sem hajlandó az ügyben - írja a Guardian.

Castro Hitler-fazonnal a Granma fotóján

A lap eltűntetése ellenére is híressé vált fénykép a Fidel Castro és az észak-amerikai diákok találkozásáról szóló riportot illusztrálta. A vezér megszokott, szakállas, ősz hajú arca helyett azonban balra fésült fekete tincsek és hetyke kefebajusz látszanak. A katonai egyenruhába öltözött Castro a kubaiak háborúellenességét hirdető zászlók előtt szónokol.

Fények véletlen játéka?

A Guardiannek nyilatkozó kubaiak szerint a kép hátterében ülő kubai vezetők képét is megbirizgálták. Némelyikük szemüvegét maffiastílusban besötétítették, mások szájára fehér tapaszt tettek, jelezvén, hogy nem mernek felszólalni a vezér ötletei ellen.

Mások szerint a fények véletlenszerű játékáról lehet szó. A hivatalos vizsgálat eddig csak annyit állapított meg, hogy a fotós semmiről sem tehet.

Korhadó rendszer

A hitlerbajszos Castro fénykép a kubai ellenzék eddigi leglátványosabb akciója. A kommunista országban amúgy is éledőben vannak a demokratikus mozgalmak, ezt jelzi, hogy a legismertebb ellenzéki mozgalom, a Proyecto Varela októberben tizennégyezer kubai aláírásával megerősített petíciót nyújtott át a kormánynak. A petícióban a demokratikus és emberi jogokról tartandó népszavazás kiírására szólították a kommunista vezetést.

A rendszer korhadását jelzi az is, hogy Castro márciusban az ötvenes évek végének terrorjára emlékeztető méretű letartóztatási hullámot rendelt el - írja a Guardian. A nemzetközi szervezetek tiltakozását is kiváltó akció során nyolcvan ellenzékit - közgazdászokat, újságírókat, könyvtárosokat - vettek őrizetbe. A vezető ellenzékiek némelyikét harminc éves börtönbüntetésre ítélték.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.