Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

NASA: nem földi hiba okozta a tragédiát

2003.02.01. 20:26
Az amerikai űrhivatal szombaton negyed nyolckor sajtótájékoztatót tartott a Columbia tragédiájával kapcsolatban. Az űrrepülő megsemmisülésének okai egyelőre nem ismertek - a roncsokat az amerikai hadsereg helikoptereinek bevonásával jelenleg is keresik. Bush elnök együttérzését fejezte ki az űrhajósok családtagjainak.
A Columbia tragédiájával kapcsolatos első sajtótájékoztatón Sean O'Keefe, az amerikai űrhivatal ügyvezetője úgy vélte, hogy a szétesett űrrepülőgép zuhanó darabjairól készült felvételek alapján kizárható, hogy a legénység bármely tagja is túlélte volna a katasztrófát és felhívta a texasiak figyelmét, saját biztonságuk érdekében ne kerüljenek kontaktusba az űrsikló roncsaival, amennyiben ilyesmire bukkannának.

A gépet a lehető legjobban felkészítették

Mint ismert, a Columbia tizenhat napos küldetés után készült visszatérni a Kennedy Űrközpontba szombaton, közép-európai idő szerint 15 órakor azonban szakadt meg a kapcsolata a földi irányítóközponttal. Utolsó ismert pozíciójában a Columbia mintegy hatvankét kilométer magasságban haladt, a hangsebesség tizennyolcszorosával.

O'Keefe elmondta: a hivatal a visszatérés tervezett időpontjában 15:16-kor elindította a mentőcsapatot, bekért a misszióval kapcsolatos minden dokumentációt és egyidejűleg vizsgálatot indított, az amerikai közlekedési minisztérium és független szakértők bevonásával. Közölte: a helyszínen jelenleg négy helikopter kutatja a gép maradványait.

Az ügyvezető a tragédia okairól szólva elmondta: túl korai lenne az okokkal kapcsolatos spekulációkról beszélni. O'Keefe kifejtette: abban biztosak, hogy az űrrepülőt a lehető legjobban felkészítették az útra, illetve hogy a tragédiát vélhetően nem a földi irányítóközpontban vétett hiba okozta.

A küzdelem folytatódik

George W Bush a nap folyamán telefonon fejezte ki részvétét az űrhajósok családtagjainak.

Az amerikai elnök emellett a nemzethez intézett televíziós beszédben szólt a tragédiáról. "Nincsenek túlélők" - mondta. Bush kiemelte: a Columbia űrhajósai a haladásért áldozták életüket és bár legtöbbjük számára rutinfeladat volt az űrrepülés, tudatában voltak a rakétás repülés veszélyeinek. "A küzdelem a megismerésért folytatódik" - fogalmazott Bush.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!