Hajnalka
-1 °C
15 °C

Félrevezették a Busht vádló tévécsatornát

2004.09.20. 13:00
Már a CBS riporterei sem biztosak Busht vádló riportjuk hitelességében. A csatorna legelismertebb műsora utólag hamisnak tűnő dokumentumok alapján szolgálatszegéssel vádolta az újraválasztásért küzdő elnököt. Forrásuk meginterjúvolása után azonban már nem hisznek saját állításaik hitelében.
Félrevezették a CBS-t, ismerték el a tévécsatorna nevük elhallgatását kérő vezetői a New York Timesnak. A tévétársaság legismertebb oknyomozó magazinjában, a 60 Minutesben szeptember 8-án adtak le egy riportot, melynek állításai szerint Bush egykori parancsnoka a Nemzeti Gárdánál felsőbb utasításra simította el a jelenlegi elnök fegyelmi kihágásait, többek között egy kötelező orvosi vizsgálat elmulasztását. A riportot a húsz éve meghalt parancsnok személyes iratai között "talált" dokumentumokra alapozták.

Hitüket vesztették

A papírok hitelességét több szakértő is megkérdőjelezte, a dokumentumok ugyanis valószínűleg számítógépes szövegszerkesztővel készültek. A dokumentumok keltezés szerint 1972-73-ban készültek, akkor azonban még nem léteztek szövegszerkesztő programok, sem személyi számítógépek.

A New York Timesnak nyilatkozó vezetők szerint a CBS valószínűleg közleményben kér majd bocsánatot a félretájékoztatásért, egyben az eset belső kivizsgálását is kezdeményezi. A csatorna a múlt héten még kiállt a beszámoló hitelessége mellett.

A csatorna álláspontja azután változott meg, hogy az eredeti riportot jegyző sztárújságíró, Dan Rather a hétvégén meginterjúvolta a dokumentumok forrását. Az egykor a Nemzeti Gárdánál szolgáló Bill Burkett nyilatkozatából a Timesnak nem sikerült részleteket megtudni, annyi azonban bizonyos, hogy Rather elvesztette hitét a papírok hitelességében. Burkett nem reagált a napilap megkeresésére.

Felelősöket keresnek

Az eset felveti a riport producerének a felelősségét is. Mary Mapes, aki az abu-grébi börtönben történteket feltáró riport elkészítésével valódi sztárrá nőtte ki magát, teljesen megbízott egyetlen forrásában a riport készítésekor. Pedig figyelmeztető jelek már az anyag közlése előtt is voltak, a CBS egyik szakértője állítása szerint kétségbe vonta a dokumentum hitelességét. Állítását a CBS vezetősége vitatja. "A CBS vezetősége nem volt tisztában azzal, hogy kétségek merültek fel a dokumentumok hitelességével kapcsolatban", nyilatkozta a Timesnak Josh Howard, a 60 Minutes egyik vezetője.

A napilapnak nem sikerült megszólaltatnia Mary Mapest.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.