Zalán
6 °C
19 °C

Kizárják a zsidózó kereszténydemokratát

2003.11.14. 10:52
Hosszas - a közvélemény szemében talán kínosan is hosszas - vita után kizárta soraiból Martin Hohmannt a CDU frakciója. A kereszténydemokrata képviselő október elején "bűnös népnek" nevezte a zsidóságot. A pillanatnyilag legnépszerűbb német párt azonnali döntés helyett igyekezett elfektetni az ügyet.
Kizárja soraiból a zsidókat negatívan minősítő Martin Hohmannt a CDU frakciója - jelentette a BBC. A párt parlamenti képviselője október elején "bűnös népnek" nevezte a zsidóságot, mivel szerinte az 1917-es orosz forradalmat követő gyilkosságokat az orosz zsidóság "követte el".

Tétlenkedtek

Nyilatkozata nagy felháborodást keltett, a CDU első számú vezetője, Angela Merkel azonnal elhatárolódott párttársától. Kizárását azonban hosszas vita előzte meg, a CDU látszólag próbálta elkerülni a botrányt.

Csütörtök éjszaka azonban a párt parlamenti frakciója tizenhat távolmaradó mellett 195-28 arányban Hohmann kizárása mellett döntött. A zsidózó képviselő mandátumát azonban megtarthatja.

Kommunikációs katasztrófa

Hohmannt magából a pártból is kizárhatják, a folyamat azonban az esetleges bírósági fellebbezésekkel évekig is elhúzódhat - írja a BBC.

A brit hírügynökség értékelése szerint a Hohmann-botrány valóságos "PR-katasztrófa" volt a CDU számára. A pártvezetés a kezdetben elzárkózott Hohmann kizárásától, majd a közfelháborodás hatására kénytelen volt megváltoztatni véleményét.

Mindezt akkor, amikor a párt a közvélemény-kutatások adatai szerint éppen jelentős előnyt szerzett a kormányzó szociáldemokratákkal szemben. A botrány miatt a kereszténydemokraták szociális és gazdasági programjukat sem tudták kellően kommunikálni.

A CDU reményei szerint Hohmann kizárása lenyugtathatja a kedélyeket, és feledtetheti a botrányt - jelentette a BBC berlini tudósítója.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!