Vilma
-7 °C
4 °C

Kína nem készül lerohanásra

2005.06.10. 13:51
Bár minden eddiginél nagyobb a kínai hadsereg költségvetése, a tábornokok tagadják, hogy a pénzt fejlesztésekre fordítanák. Fegyverkezés helyett a katonák életkörülményeit javítják, és a "békeszerető" Kínának amúgy is "honvédelmi költségvetése" van. Amerikai elemzők szerint Tajvant azért gond nélkül le tudnák már rohanni.

Nem tervezi hadserege nagyszabású fejlesztését Kína, jelentette ki az Új-Kína hírügynökségnek Ting Csi Je dandártábornok, a Népi Felszabadító Hadsereg logisztikai osztályának pénzügyi vezetője. Ting szerint a hadsereg megemelt költségvetését a katonák életkörülményeinek javítására használják.

Rohamtempóban gyarapodnak

Kínát legutóbb Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter vádolta meg erőltetett fegyverkezéssel egy június 4-i szingapúri konferencián, írja a Bloomberg. Rumsfeld szerint a kínai fegyverkezés felboríthatja az ázsiai térség katonai egyensúlyát.

Kína katonai költségvetése a tavalyihoz képest 12,6 százalékkal nőtt, 2005-ben hivatalosan 29,5 milliárd dollárt költenek a hadseregre. Az amerikaiak szerint a valós költekezés ennél is nagyobb. Ezt burkoltan a kínai hadsereg is elismerte.

Békeharcosok

Hu Si Csiang altábornagy a kínai nemzetgyűlés folyosóján elejtett megjegyzései szerint "nem lehet minden költséget a katonai költségvetésből állni" - írja a Bloomberg. "Sok polgári kutatásnak is lehet katonai felhasználása" - jelentette ki a másodállásban a kínai űrprogramot is irányító hadseregvezető.

Liu Csian Csao külügyi szóvivő szerint Kína "békeszerető ország", nem hadseregére költ, hanem a honvédelemre. Mint a Bloombergnek elmondta, a hadseregére évi 456 milliárd dollárt költő Egyesült Államok mellett eltörpül a kínai hadsereg harmincmilliárdos honvédelmi költségvetése.

Tajvant vinnék

Amerikai katonai elemzők már áprilisban is úgy vélték, hogy Kína idei katonai költségvetése fordulatot jelez. A flotta fejlesztésére költött források hatására olyan inváziós haderő jöhet létre Kínában, mely az Egyesült Államok ellenében is el tudja foglalni Tajvant.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.