Piroska
-10 °C
1 °C

Károly házasodhat, de ne legyen király

2005.02.12. 14:38
A brit alattvalók többsége támogatja Károly trónörökös minap bejelentett házasságát, de még nagyobb többségük egyelőre nem akarja őt látni a trónon - áll egy új, szombaton közölt felmérésben. A cikkből kiderül az is, hogy a walesi herceg nem kívánja elsőszülött fiának átengedni a trónutódlást.
A The Times megrendelésére készült országos közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 43 százaléka helyesli, hogy Károly - ahogy azt csütörtökön, évtizedes találgatásoknak véget vetve az udvar bejelentette - 35 évi kapcsolat után végre elveszi feleségül kedvesét, az elvált Camilla Parker Bowlest. A frigyet csak 22 százalék helyteleníti; a felmérésbe bevontak 38 százalékát nem érdekli az ügy.

A házasodási terv bejelentése határozottan növelte a támogatók táborát. Tavaly még csak 32 százaléknyian pártolták, hogy Károly feleségül vegye Camillát, és 29 százaléknyian ellenezték.

Erzsébet maradjon

A britek azonban sokkal markánsabb, kétharmados többséggel vélik úgy, hogy Károly édesanyjának, II. Erzsébet királynőnek nem kell lemondania trónjáról fia kedvéért. A megkérdezettek 66 százaléka nem helyeselné, ha az uralkodó néhány éven belül átadná helyét a walesi hercegnek, és csak 25 százalék támogatná ezt. A Buckingham-palota szóvivője a The Timesnak azt mondta: nincs is szó arról, hogy a királynő távozna fia kedvéért a trónról.

Károly trónutódlásáról már éppen egy évtizede folyik a vita Nagy-Britanniában. Néhai felesége, Diana hercegnő, akit a trónörökös bevallottan megcsalt Camillával, 1995-ben, egy világszerte döbbenetet keltő, 25 milliós nézettségi rekord mellett sugárzott BBC-interjúban egyértelműen megkérdőjelezte a walesi herceg uralkodói képességeit, mondván: nincs meggyőződve arról, hogy akkor már tőle különváltan élő férje "képes lenne-e alkalmazkodni a királyi címmel járó kötöttségekhez".

Alkalmas?

Károly herceg uralkodói alkalmasságát e nyilatkozattól függetlenül is sokan kétségbe vonják azóta, hogy napvilágra kerültek a házasságát kísérő, az egész brit monarchiát megrázó súlyos botrányok. A szombati The Times által név nélkül idézett, Károly baráti köréhez tartozó források szerint maga az 57 éves walesi herceg is tart attól, hogy soha nem ülhet a brit trónra, mert esetleg túl idős vagy túl gyenge lesz az uralkodói felelősség viseléséhez, mire ennek eljön az ideje.

Ugyanezen források azonban elvetették azokat a találgatásokat, hogy Károly - hacsak egészségi állapota nem rendül meg - önszántából maga elé akarná engedni elsőszülött fiát, az idén 23 éves Vilmos herceget a trónutódlási sorban, akkor sem, ha akár hatvanas évei végéig, vagy hetvenes éveiig várnia kell a trónra.

A jó egészségnek örvendő II. Erzsébet királynő jelenleg 79. évében jár; édesanyja, Erzsébet anyakirálynő, néhai VI. György király hitvese két éve, 101 éves korában hunyt el.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.