Miklós
-7 °C
2 °C

Kína szigorítja a halálbüntetést szabályozó törvényt

2006.10.31. 12:13
A kínai állami hírügynökség szerint az országban hozott legjelentősebb reform, hogy január elsejétől a helyi bíróságok helyett már csak a legfelsőbb bíróság szabhat ki halálbüntetést. Kínában csak 2004-ben 3400 embert végeztek ki, emberi jogi szervezetek szerint az ítéletek gyakran alaptalanul és teljesen önkényesen születnek.

Kínában elfogadták a halálbüntetés kiszabását szigorító törvényt, melynek értelmében kizárólag a legfelsőbb bíróság dönthet a legszigorúbb büntetés alkalmazásáról, írja a BBC. A lépést azzal indokolták, hogy több esetben is téves ítéletek születtek, mióta a nyolcvanas években a helyi bíróságok jogkörébe helyezték a halálbüntetésről szóló döntést.

Az állami hírügynökség, a Xinhua szerint a lépés az igazságszolgáltatás legfontosabb reformjának tekinthető az elmúlt 20 évben. Emberi jogi szervezetek közben élesen bírálják Kínát a halálbüntetés önkényes alkalmazása miatt. Az Amnesty International beszámolója szerint csak 2004-ben 3400 embert végeztek ki, ami meghaladja a világ többi országában együttvéve végrehajtott kivégzések számát.

Mobil kivégzőfurgonok
A kínai tartományokban mobil kivégző furgonokat használnak, melyeket direkt erre a célra alakítottak ki. A jármű végében külön fülkéje van az elítéltnek, külön az orvosnak, a kivégzőnek, valamint a bíróság illetékesének. Az első üléseknél monitorokat helyeztek el, innen lehet végigkövetni és felvételt készíteni a kivégzésről, számolt be az Amnesty International.

Az új törvény jövő év január elsejétől lesz hatályos, arról azonban még vita folyik, hogy aki nem erőszakos bűncselekményt követ el, az mentességet élvezzen a halálbüntetés alól. Jelenleg a kínaiakat halálra ítélhetik korrupcióért vagy akár rablásért is.

Tavaly két korábbi, hibásan meghozott ítélet került napvilágra a kínai médiában. Kivégeztek egy hentest, akit gyilkossággal vádoltak, majd 1989-ben megtalálták élve az állítólagos áldozatot. Egy másik férfi ennél szerencsésebb volt, ő csak 11 évet töltött börtönben felesége meggyilkolásáért, az asszony azonban szintén élve került elő.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!