Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Ráeresztették a vizet a világ legnagyobb vízerőművére

2006.06.06. 19:14
Májusban befejeződött a Jangce völgyében a Három Szoros gátjának építése, most felrobbantották az utolsó ideiglenes gátat is, ami az épülő létesítményt védte.

Kínai szakemberek kedden felrobbantották az utolsó ideiglenes gátat is, amely korábban a jangcei Három Szoros víztározó épülő gátját védte, és lehetővé tették ezzel, hogy a Jangce vize szabadon beömöljön a gát által elrekesztett hatalmas tározó eddig üresen tartott utolsó szakaszába is.

A Három Szoros gáttól "felfelé" (vagyis a folyásiránnyal ellentétes irányban) száz méterre épített ideiglenes gát megszűnésével a Három Szoros-gát, a világ legnagyobb gátja megkezdte árvízvédelmi funkciójának betöltését - jelentették be hivatalosan kínai illetékesek, hangsúlyozva, hogy két évvel a tervezett határidő előtt sikerült "üzembe helyezni" a gátat és a víztározót.


A robbantás

2008-tól termel áramot

A Három Szoros gátjának - a világ legnagyobb vízerőművi létesítményének - építése 1997-ben kezdődött, és a múlt hónapban fejeződött be. A 2,3 kilométer hosszú, 185 méter magas duzzasztó- és védőgát tartóztatja most fel a hatalmas folyamot, és hivatott megakadályozni a szörnyű árvizeket, amelyek eddig rendszeresen pusztították a Jangce völgyét, az ázsiai ország egyik legfontosabb termőterületét.

A víztározó feltöltése azonban még nem jelenti az áramtermelés megkezdését; az első áramtermelő létesítmények - turbinák és generátorok - átadása a tervek szerint csak 2008-ra várható.

A tározó vízszintjét jelenleg "csak" 135 méteren tartják, készülve a monszunesők időszakában (június végén, júliusban) bekövetkező nyári áradásokra. A monszunidőszak elmúltával 156 méteresre emelik a vízszintet, az lesz a tározó rendes "üzemi" vízszintje. Teljes befogadóképessége legfeljebb 175 méteres biztonságos vízszintet tesz lehetővé.

Ideiglenes gát volt
Ideiglenes gát volt

Természeti látványosság

A Jangce Három Szorosa Kína egyik leglátogatottabb természeti látványossága. A Jangce Fengcsie városnál "beszorul" a sziklák közé, s 193 kilométeren át a hatalmas falak közötti szurdokban halad. A gát a harmadik szoros végén, Jicsangnál épült. Olyan nagy városok vannak hozzá - kínai mércével mérve - közel, mint a hat és fél millió lakosú Csungking vagy a négy és fél milliós Vuhan.

Az óriásberuházás nagyon sok bírálatot kapott a természeti környezetet és a helyi lakosságot érintő hatásai miatt. A környezetvédők szerint a duzzasztómű fölött leülepedik, feldúsul a szennyeződés, fenyegetve az iparosodás által amúgy is megtizedelt jangcei élővilágot. Sokak szerint túl nagyok a költségek, és nem is biztos, hogy a gát megvédi a térséget az árvizektől. A kínai kormány viszont úgy véli,hogy a gát, illetve a hatalmas víztározó segít a jangcei árvizek elhárításában, javítja a folyami hajózást, és enyhít az ország krónikus energiahiányán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!