Árpád
-2 °C
9 °C

Chirac 'pozitív hangnemben' telefonált Bush-nak

2003.04.15. 21:25
Ötheti szünet után a francia elnök kedden telefonbeszélgetést kezdeményezett az amerikai elnökkel, hogy jelezze Franciaország részvételi szándékát Irak háború utáni újjáépítésében. A "pozitív hangnemű eszmecsere" az első diplomáciai lépés az iraki háború kirobbanása óta feszült francia-amerikai viszonyban.
Az Élysée-palota közleménye szerint Jacques Chirac elnök a nap folyamán mintegy húszperces "pozitív hangnemű" eszmecserét folytatott George Bush amerikai elnökkel az iraki helyzetről. Az elnöki szóvivő kiemelte, a konzultációra azzal összefüggésben került sor, hogy új korszak nyílik Irakban, s ennek kapcsán a két elnök elsősorban a háború utáni helyzettel foglalkozott.

A francia javaslat

Catherine Colonna asszony elmondta: Chirac arról tájékoztatta a washingtoni adminisztráció vezetőjét, hogy Franciaország "pragmatikus módon, a konkrét kérdések függvényében kíván cselekedni" a háború után Irakban. A napirenden lévő témák között a francia elnök a lefegyverzés, a szankciók, az átmeneti kormányzat felállításával összefüggő kérdések, az olajkincs hasznosítása, a közigazgatás és az újjáépítés soron lévő feladatait említette.

Számos teendő Szaddam után

A francia elnök kifejtette, hogy Szaddám Huszein bukása után számos teendő van az iraki szuverenitás és az irakiak méltóságának helyreállítása területén. Hangoztatta, hogy Franciaország álláspontja szerint a nemzetközi közösségnek minden alkalmat meg kell ragadni e cél elérése érdekében, s módot kell találnia arra, hogy mihelyt lehetővé válik, helyet biztosítson a világszervezetnek az iraki újjáépítésben. Ez mindannyiunk érdeke - idézte a francia elnököt az Élysée szóvivője.

Bush megköszönte

Colonna asszony beszámolója szerint Bush elnök megköszönte a telefonhívást és a francia helyzetértékelést. A párizsi tájékoztatásból kiderült, Chirac a Szíriára gyakorolt amerikai nyomásra utalva reményének adott hangot, hogy nem következik be olyan esemény, amely tovább növeli a feszültséget a közel-keleti térségben. A francia és az amerikai elnök ezt megelőzően február 7-én, még az iraki háború kirobbanása előtt beszélt legutóbb egymással.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.