Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Chirac is tudhatott a francia kémügyről

2006.05.11. 18:16
Jacques Chirac francia elnök is tudhatott arról a titkos nyomozásról, amelyet Dominique de Villepin kormányfő rendelt el egy nyolcász közéleti személyiséget, köztük Nicolas Sarkozy belügyminisztert is korrupcióval vádoló lista miatt. A Le Mond szó szerint közölte egy titkosszolga jegyzeteit, amelyekban az is szerepel, hogy "kockázatos a KE (köztársasági elnöke) érintettsége". A lista utóbb hamisnak bizonyult.

A Clearstream-botrány kirobbanása előtt több, mint fél évvel 2004. január 9-én Dominique de Villepin akkori külügyminiszter azzal bízta meg Philippe Rondot titkosszolgálati szakembert, hogy az utóbb manipuláltnak bizonyult lista alapján ellenőrizze: tényleg vezetnek-e a luxembourgi pénzintézetnél számlát a listán szereplő személyek.

A hamis lista szerint a Tajvannak 1991-ben eladott francia fregattokból származó jutalékot próbálták meg tisztára mosni a luxemburgi központú Clearstream pénzügyi cégben.

KE, azaz a köztársasági elnök

A miniszterelnök többször tagadta, hogy politikusok, így Sarkozy ellen nyomozást rendelt volna el. Az államfő pedig két ízben is cáfolta, hogy tudomása lett volna a titkos ellenőrzésről.

Az ügy értelmi szerzőjének kiderítésével megbízott vizsgálóbírók Philippe Rondot lakásán megtalálták a titkosszolga jegyzeteit, amelyek a 2003 végétől 2005 közepéig lezajlott találkozókról és telefonbeszélgetésekről szólnak. Ezeket hozta nyilvánosságra csütörtökön a Le Mond.

Mint kiderült, Rondot tábornok folyamatosan kételkedett a lista hitelességében. De Villepin azonban a szakemberrel folytatott kilenc találkozója során még akkor is Sarkozy érintettségében akart hinni, amikor a lista már hamisnak bizonyult.

Rondot jegyzetei alapján az is egyértelműnek látszik, hogy az elnöki hivatal az ügy minden lépését nyomon követte. Az első, 2004 januári feljegyzésekben az áll: "a köztársasági elnök azt szeretné, hogy közvetlenül D de V (Dominique de Villepin) kezelje az ügyet" vagy "a KE (köztársasági elnök) instrukciói".

Július 19-én de Villepinnek tulajdonítja a feljegyzés a következő mondatot: "Ha megjelenünk, a KE és én bukunk". "Védeni az elnököt" vagy "kockázatos a KE érintettsége" többször is olvasható a jegyzetekben.

Manipuláció

A részletek arról árulkodnak, hogy Rondot tábornok Jean-Louis Gergorint, az EADS repülőgépgyártó konzorcium alelnökét - de Villepin bizalmas barátját - tartotta a manipuláció értelmi szerzőjének. Ezt erősítette meg szerdán a Le Canard Enchainé nevű szatirikus hetilap, amely szerint a kiváló gepolitikai stratéga hírében álló Gergorin a védelmi iparban konkuráló személyek lejáratása céljából állította össze a listát, majd győzte meg de Villepint a nyomozás elrendeléséről.

A Le Point című hetilapban Stéphane Denis újságíró csütörtökön azt állította: az ügy kirobbanása után 2004 nyarán Rondot megkérte, hogy tudassa Sarkozyvel: titkos nyomozást folytatott az ügyben.

Az újságíró elmondása szerint szeptemberben telefonon, majd 2005 áprilisában személyesen adta át az üzenetet Sarkozynek. A belügyminiszter a folyóiratnak elismerte, hogy az adott időpontokban beszélt az újságíróval, de cáfolta, hogy Rondot üzenetét megkapta volna, akiről "azt sem tudta, hogy létezik".

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.