Ambrus
-7 °C
3 °C

Zavargások egy chilei diáktüntetés után

2006.08.23. 10:53
Kétszáz letartóztatással és több tucat tüntető megsérülésével ért véget a chilei középiskolások békésen induló tüntetése. A diákok az oktatási reform akadozása miatt tiltakoztak, amikor egy kisebb csoport kövekkel kezdte dobálni a rendőröket.

Súlyos összecsapások törtek kli Chilében a középskolások tüntetésén. Mintegy kétezer középiskolás tüntetett a fővárosban, Santiagóban a tervezett oktatási reformok ellen. A tüntetés zavargássá fajult, a rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be.

A zavargások végén több tucatnyian megsérültek, kétszáz diákot őrizetbe vettek, jelentette a BBC.

A chilei oktatási iontézmények többsége nagyon rossz állapotban van. Michelle Bachelet, az ország baloldali államfője reformokat ígért, ám a diákok elégedetlenek a fejlesztések ütemével. Júniusban hétszázezres tüntetést akartak tartani, ám ekkor a kormány gyors reformokat ígért, ezért a megmozdulást lefújták.

A reformok viszont nem gyorsultak fel, ezért a diákság újra mozgolódni kezdett. "Valamit csinálnak, de túl lassan, és nem ezt ígérték" - nyilatkozta a BBC-nek a keddi tüntetés egy 15 éves résztvevője.

A tüntetés amúgy békésen indult, amikor a tiltakozok egy kisebb csoportja levált a tüntetőkről és kövekkel kezdte dobálni a rendőröket. A hatóságok erre az egész tüntetést szétverték.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.