Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

A CIA figyelmeztette Condoleezza Rice-t a terrorveszélyre

2006.10.03. 18:11
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) valóban figyelmeztette 2001 nyarán Condoleezza Rice akkori nemzetbiztonsági főtanácsadót a közelgő terrortámadásra - írta a The New York Times kedden, egy nappal azután, hogy a külügyminiszter ezt cáfolta.
Bob Woodward új, a Bush-kormány iraki politikáját támadó, a kormányzati döntésekről szenzációs részleteket közlő könyvében az szerepel: George Tenet CIA-igazgató 2001. július 10-én soron kívüli találkozón, személyesen figyelmeztette Rice-t a közelgő veszélyre, amelyet ő nem volt hajlandó komolyan venni.

A külügyminiszter hétfőn határozottan cáfolta, hogy figyelmen kívül hagyta volna a figyelmeztetést két hónappal a 2001. szeptember 11-i terrortámadások előtt.

Rice tagadja, hogy kapott volna figyelmeztetést

A közel-keleti látogatásra tartó Rice repülőgépe fedélzetén úgy nyilatkozott: nem kapott ilyen figyelmeztetést, ha pedig kapott volna, érthetetlen, miért mellőzte volna. Rice szerint kaptak értesüléseket merénylettervekről, de azok célpontjai nem az Egyesült Államokban, hanem a Közel-Keleten, Szaúd-Arábiában, Jemenben, Izraelben és Jordániában voltak.

A The New York Times kedden közölte: a Fehér Ház feljegyzései szerint George Tenet és Rice, valamint több vezető kormányzati tisztségviselő között lezajlott a találkozó július 10-én. Tenet és terrorizmusellenes ügyekben illetékes helyettes, Cofer Black szinte megrémült a közelgő terrortámadás hírére, ezért kértek soron kívüli találkozót a nemzetbiztonsági tanács vezetésétől.

Dühöng a CIA ex-vezére

A lap emlékeztetett: Tenet 2004-ben mondott le a CIA-igazgatói posztról, háttérbe vonult, nem is igyekezett védeni tevékenységét még akkor sem, amikor az iraki háborúhoz szolgáló hamis információk ügyében a kormány vizsgálatot indított. Az "Egyszázalékos doktrína" címmel visszaemlékezéseit kötetbe foglaló Tenet azonban az utóbbi napokban baráti körben többször dühös kijelentéseket tett. A volt CIA-vezetőt az háborította fel, hogy Rice, továbbá Dick Cheney alelnök vasárnapi politikai vitaműsorokban őt tették felelőssé az iraki háborúért.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!