Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Clinton felesége miatt csökkentette a büntetést?

2001.02.24. 16:21
Az amerikai szövetségi ügyészek vizsgálatot folytatnak amiatt, hogy Clinton volt amerikai elnök vajon a feleségének nyújtott szenátorjelöltségi támogatás miatt csökkentette-e egy haszid zsidó közösség négy vezetőjének a büntetését.
A The Washington Post szombati számában közölt értesülés szerint szövetségi ügyészek vizsgálatot folytatnak abban a kérdésben, hogy Bill Clinton volt amerikai elnök nem a feleségének nyújtott szenátorjelöltségi támogatás ellentételezéseként csökkentette-e egy haszid zsidó közösség négy vezetőjének a büntetését.

Clinton, mielőtt január 20-án távozott volna hivatalából, 140 személyt részesített különböző tartalmú, büntetőjogi ügyekkel összefüggő kegyelemben. A legnagyobb politikai vihart kiváltott kegyelmi aktus eddig Marc Rich ügye volt: a Svájcban meghúzódó vállalkozót 48 millió dolláros adócsalásért körözték az amerikai szervek, amikor Clinton kegyelmi rendelete megszületett - írta az MTI. A vihar fő oka, hogy Rich Amerikában élő volt felesége korábban nagyvonalúan adományozott demokrata pártcélokra, sőt, a létesítendő Clinton-könyvtár céljaira is. Rich érdekében egyébként az amerikai illetékeseknél több izraeli vezető is igyekezett közbenjárni.

Miért is csökkentette Clinton a bűntetést?

Most egy másik kegyelmi ügy került reflektorfénybe. A New York állambeli Rockland megyében él az úgynevezett New Square-i haszid zsidó közösség. E közösség négy vezetőjét 1999-ben - mintegy 30 millió dollár kormányzati támogatás elsikkasztása miatt - két és fél évtől hat és fél évig terjedő, különböző időtartamú börtönbüntetésekre ítélték. Clinton a kegyelmi rendeletben e büntetéseket 24 és 30 hónap közötti időtartamúra mérsékelte. Sokaknak ugyanakkor szemet szúrt, hogy a New Square-i közösség szinte egy emberként Hillary Clintonra szavazott a novemberi New York állambeli szenátorválasztáson - miközben a környékbeli más haszid zsidó közösségek szinte egy emberként szavaztak a republikánus jelöltre, Rick Lazióra. A figyelem most David Twerskyre, a New Square-i főrabbira irányul, aki hat héttel a választás után a Fehér Házban járt.

A New York közelében élő haszid szektának ez a közössége meglehetősen szegény emberekből áll. A közösség tagjai nem olvasnak újságot, nem néznek televíziót. Szinte mindenben a főrabbi szavára hallgatnak. A Clinton által gyakorolt kegyelmet helyeslő haszidok most - legalábbis a The Washington Post szerint - azt mondják, hogy a gyanakvás az antiszemitizmusra vezethető vissza.

Kicsit kínos

Az ügy azonban felettébb kellemetlen Clintonékra nézve. Bill Clinton utolsó elnöki ténykedése - a kegyelmek kiosztása - igen széles körben erkölcsi felháborodást váltott ki, és a korrupció gyanúja is felmerült - függetlenül attól, hogy jogi úton lehet-e valamilyen negatív következménye e kegyelemosztásoknak. Szembeötlő, hogy a fő célpont immár nem is Bill, hanem Hillary Rodham Clinton. A haszid ügyben is az ő szenátorságáról van szó, miként az ő fivére került reflektorfénybe két másik személy kegyelmi ügyében is.

Hugh Rodham 400 ezer dollár ,,sikerdíjat" vett fel két olyan személytől, aki Clinton kegyelmében részesült. Az ügy kipattanása után a férfi a pénzt azonnal visszaadta. Hillary ,,szörnyűséges hibának" mondta, hogy testvére pénzt vett fel a kegyelemben részesültektől.

Esélye sincs Hillary Clintonnak

Hillary Clinton szenátorválasztási győzelme - és ezzel egyidejűleg Al Gore alelnök-elnökjelölt botladozása - láttán néhány hónappal ezelőtt sokan úgy vélték: a volt First Lady 2004-ben eséllyel pályázhatja meg a Demokrata Párt elnökjelöltségét. Most azonban már sok demokrata stratéga azt mondja: a kegyelmi ,,záróaktussal" Bill Clinton jóvátehetetlen kárt okozott annak a képnek, amit ,,elnöki örökségnek" szoktak nevezni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!