Gábor, Karina, Ders
8 °C
20 °C

Nagyot bakizott a CNN

2006.01.16. 20:04
A CNN bocsánatot kért Irántól Mahmúd Ahmadinezsád elnök nyilatkozatának elferdítése miatt. Az iráni elnök azt mondta, országának atomtechnológiára van szüksége, a CNN szinkrontolmácsa azonban atombombát fordított. Iránból kitiltották az amerikai hírtévét.

Az amerikai hírkonszern közleményében elismerte, hogy egy fordítási hiba miatt a CNN pontatlanul adta vissza Ahmadizsenád elnök szavait. Emiatt bocsánatot kért valamennyi csatornáján, köztük a CNN Internationalon, a CNN USA-n és a CNN.com internetes portálon, egyúttal sajnálkozását fejezte ki mind az iráni kormánynak, mind pedig Irán ENSZ-nagykövetének. Ugyanakkor a CNN mélységes csalódottságának adott hangot a televíziót érintő iráni tilalmi intézkedés miatt.

Technológia és bomba

Teheráni illetékesek szerint a CNN szinkrontolmácsa úgy fordította Ahmadinezsád szavait az elnök szombati, egyenes adásban közvetített sajtótájékoztatója során, hogy Irán atombomba birtoklására törekszik, és a Nyugatnak nem szabad megakadályoznia, hogy Iránnak atomfegyverei legyenek.

Az iráni kulturális minisztérium közleménye szerint azonban a perzsa nyelven beszélő elnök a "technológia" és nem a "fegyver" kifejezést használta, s azt hangsúlyozta, hogy "az atombomba birtoklása és alkalmazása ellentétes az iszlám vallással". Ezért, figyelembe véve a CNN-nek a szakmai etika ellen az elmúlt években elkövetett vétségeit, a CNN újságírói tevékenységét beszüntetik Teheránban, és a hírcsatorna tudósítói a jövőben nem utazhatnak Iránba.

A CNN iráni származású sztárriportere, Christiane Amanpour jelenleg Teheránban tartózkodik. Az amerikai hírcsatornának nincs állandó irodája Iránban, de tudósítói korábban rövid időtartamra beutazási engedélyt kaptak.

Beutazóvízum külföldieknek

A teheráni kormány egyébként hétfőn azt is bejelentette, hogy a külföldi turisták - az amerikaiakat is beleértve - 15 napos beutazóvízumot kaphatnak az iszlám köztársaság határállomásaira érkezve. Ez azután újabb 15 nappal meghosszabbítható, ha pedig a turista egy hónapnál is tovább kíván maradni, a belügyminisztériumhoz fordulhat különleges engedélyért. A kormány e lépéssel fejleszteni akarja az ország idegenforgalmát.

Az erről beszámoló illetékes szerint a rendelet minden ország állampolgáraira vonatkozik - Izrael kivételével, amelynek létét Irán nem ismeri el. Az iráni beutazóvízum megszerzése eddig általában hosszú és bonyolult folyamat volt.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!