Emőke
8 °C
19 °C

Az űrhajósok utolsó percei videón

2003.02.26. 11:22
Kapcsolódó cikkek (1)
A Columbia űrrepülő roncsai között bukkantak arra a videoszalagra, melyen az asztronauták utolsó percei láthatók, ám a felvétel négy perccel a problémák kezdete előtt véget ér.
A február 1-jén felrobbant Columbia amerikai űrsikló személyzete minden bizonnyal nem volt tisztában azzal, hogy a katasztrófa előtti utolsó pillanatait éli, derül ki abból a videofelvételből, amelyet a Columbia roncsaiból mentettek ki.

Nem segít a kutatóknak

Az amrikai űrkutatási hivatal, a NASA illetékese szerint a 18 percnyi megmaradt felvétel "értéktelen" a katasztrófa körüli vizsgálat szempontjából: az űrhajósok rutinfeladatokat végeznek, és beszélgetnek. A szalag négy perccel azután ér véget, hogy az űrsikló belépett a Föld légkörébe, és akkor még rendes körülmények között repült a Csendes-óceán felett.

Ettől kezdve további négy perc telt el a Columbia baloldali szárnya túlhevülésének első észleléséig. Az űrsikló 16 perccel a tervezett leszállás előtt robbant fel és zuhant le Texas állam felett.

Narancsszínű nyom

Közben a katasztrófa kivizsgálásával foglalkozó független bizottság megtalálta a Columbia hővédő pajzsának egyik elemét, amelyen egy ismeretlen eredetű narancsszínű nyom látható. Ez újabb adalék lehet ahhoz az elmélethez, hogy valami az űrsiklónak ütődött, és ez okozta a végzetes sérülést.

A Boeing cég múlt heten azt az feltételezését közölte, hogy az indításkor az igen sűrű szigetelőanyag nem egy, hanem három habdarabja vált le a külső üzemenyagatartályról, és ezek találták el a szárnyra rögzített hővédő elemeket, amelyek az ütődés hatására leváltak.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!