Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Negyvenmilliárdos kárpótlás szeptember 11. miatt

2004.11.09. 13:38
Csak az elpusztult ingatlanok után hét és félmilliárd dollár kártérítést fizettek a biztosítók a szeptember 11-i terrortámadások után, állapította meg egy független vizsgálat. A kutatók szerint a kártérítésre kifizetett csaknem negyvenmilliárd dollárt egyenlőtlenül osztották szét.
Közel negyvenmilliárd dollár kártérítést kaptak a szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak rokonai és a támadás során károkat szenvedett üzleti vállalkozások, írja egy nemrégiben publikált tanulmány alapján az AP. A "Szeptember 11-i támadások veszteségeinek kárpótlása" című százhetvenhárom oldalas jelentés komolyan bírálta a támadások kivédésére "felkészületlen" kormányzatot, külön kiemelve a Szövetségi Vészhelyzeti Irányító Ügynökség felkészületlenségét.

"A rendszer számos kérdést hagy nyitva, főleg a kárpótlás kiegyenlítettségével és méltányosságával kapcsolatban", állítja a jelentésben Lloyd Dixon, a Rand Polgárjogi Intézet munkatársa. Tanulmányuk célja, mint mondta, a jövőbeni kárrendezések gördülékenyebbé tétele.

A kaliforniai központú nonprofit kutatóintézet megállapításai szerint a terrortámadások során életüket vesztő rendőrök és tűzoltók családjai átlagosan 4,2 millió dollárt, a polgári áldozatok családtagjai átlagosan 3,1 millió dollárt kaptak.

A biztosítótársaságok 19,6 milliárd dollár kárt térítettek meg, csak az elpusztult ingatlanok után 7,5 milliárd dollárt fizettek ki. A támadás során elszenvedett traumák orvoslására 210 millió dollárt költött a kormányzat és az önkéntes adakozók.

A 38,1 milliárd dolláros (7 244 milliárd forintos) végösszegbe részben beszámították azt a húszmilliárd dollárt is, amit George W. Bush New York újjáépítéséhez ígért támogatásként, írja az AP.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!