Salamon
7 °C
13 °C

Lezuhant a macedón elnök gépe

2004.02.26. 10:18
Repülőbalesetben életét vesztette Borisz Trajkovszki macedón államfő. Az elnök gépe a Stolac közelében, Mostartól ötven kilométerre zuhant le a boszniai hegyvidéken. A gépen utazott az államfő stábjának több tagja is, valamennyien életüket vesztették. A szerencsétlenség felderítésére vizsgálóbizottság alakult.
Lezuhant a macedón elnök repülőgépe Bosznia felett - jelentette az MTI. A BBC értesülései szerint a Borisz Trajkoszki elnököt is szállító repülő Stolac város felett járt, amikor eltűnt a radarképernyőkről. A Srna szerb hírügynökség jelentése szerint a gépen tartozkodó kilenc utas életét vesztette. A gép roncsait és az áldozatok holttesteit Ljubinje és Stolac között, egy nehezen megközelíthető helyen fedezték fel, amelyet az 1992-95-ös boszniai háború idején elaknásítottak a szemben álló felek.

A hírügynökség értesülései szerint a szerencsétlenség helyszínére megérkeztek a mentőcsapatok, a helyi rendőrség és az SFOR alakulatai.

Trajkovszki egy befektetési konferenciára tartott Mostarba. "A gépen az államfő mellett stábjának több tagja is utazott" - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek egy macedón kormányzati forrás. A macedón hatóságok helikoptert küldtek a roncsok felkutatására.

A tragikus baleset miatt késedelmet szenvedett Macedónia EU-tagjelölti kérelmének hivatalos bejelentése is. A BETA szerb hírügynökség jelentése szerint a Dublinban tartózkodó macedón kormányküldöttség a hír hallatára azonnal visszaindult Szkopjéba.

Vizsgálóbizottságot hozott létre a boszniai polgári légi irányítás a Borisz Trajkovszki macedón elnök és nyolc másik személy életét követelő csütörtöki repülőszerencsétlenség okainak felderítésére. A bizottság megalakítását a légi irányítás közleményben jelentette be, a légi közlekedésre vonatkozó nemzetközi szabályokkal indokolva a testület felállítását.

Dragan Covic, a boszniai kollektív államelnökség soros elnöke közölte, hogy Barisa Colak boszniai nemzetbiztonsági miniszter és Mladen Ivanic külügyminiszter a szerencsétlenség helyszínére indult.

Macedónia második elnöke volt
Borisz Trajkovszki 1956. június 25-én született Sztrumicában. Szülővárosában járt középiskolába, majd a szkopjei Szent Cirill és Metód Egyetem jogi karán folytatta tanulmányait. Kereskedelmi és munkajogra szakosodott, szakdolgozatát is ebből a témakörből írta. Diplomája megszerzése után, 1980-ban a Szloboda építőipari cégnél helyezkedett el, ahol 17 éven át vezette a jogi osztályt. 1997-ben innen került át Szkopje egyik kerületének önkormányzatához, ahol a polgármester hivatalvezetőjeként dolgozott. 1998. december 21-én nevezték ki külügyminiszter-helyettessé. Az 1999-ben megtartott elnökválasztáson a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) jelöltjeként indult és szerezte meg a győzelmet. Köztársasági elnöki beiktatására 1999. december 15-én került sor. Borisz Trajkovszki az 1991-ben függetlenné vált Macedón Köztársaság második államfője volt. Özvegye Vilma Trajkovszka. Egy fiuk és egy lányuk van.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!