Mária
-7 °C
3 °C

Repülőszerencsétlenség Svájcban

2001.11.25. 13:28
Kapcsolódó cikkek (1)
Feladták a szombat este lezuhant Crossair-repülő eltűnt utasainak keresést Zürich-ben, így a féltételezett halálos áldozatok száma 24-re emelkedett.
A Crossair 3597-es számú járata ötfős legénységgel és 28 utassal érkezett Berlinből Zürich nemzetközi repülőterére, amikor szombat este 10 órakor, néhány perccel leszállás előtt a földbe csapódott. Az éjjeli jelentések szerint tíz halottat sikerült azonosítani és kilenc sérültet tudtak kimenteni a roncsok közül.

A Crossair RJ-100-as Avro Jumbolinója
A mentőcsapatok azt remélték, a katasztrófa helyszíne melletti erdőben megtalálhatják az eltűnt utasokat. A közel kétszáz rendőrből és tűzoltóból álló alakulatok vasárnap délelőttre feladták a keresést.

A gép fedélzetén német, osztrák, svájci, kanadai, holland és izraeli utasok tartózkodtak. A kilenc túlélő közül csak kettő szenvedett súlyosabb égési sérüléseket.

A 97-üléses RJ-100-as Avro Jumbolino gép Basserdorfban zuhant le, alig öt kilométerre a zürich-i repülőtértől.

A tragédia oka ismeretlen

A mentőcsapatok megtalálták mindkét fekete dobozt, de egyelőre nem hozták nyilvánosságra a katasztrófa okát. A nyomozók annyit szögeztek le, szinte biztos, hogy nem terroristatámadás okozta a katasztrófát. Valószínűbb, hogy az időjárási viszonyok okozhatták a tragédiát, a látási viszonyokat erősen rontotta a szállingozó hó.

Andre Dose, a Crossair vezérigazgatója, nem kívánta kommentálni azokat az értesüléseket, miszerint a gép túl alacsonyan repült volna, mielőtt lezuhant az erdőben. Dose szerint a pilóta többéves gyakorlattal rendelkezett, a gép 1996 óta volt szolgáltatban és több mint 13 ezer órát repült.

A Crossairnek huszonhat éves fennállása alatt ez volt a második balesete. Ez a cég veszi át a súlyos anyagi gondokkal küzdő Swissair légitársaság tevékenységének jelentős részét.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!