Emánuel
4 °C
12 °C

Megölték a csecsen lázadók vezérét

2006.06.17. 10:55
Mindössze egy évig vezethette a lázadókat Szajdullajev. A hatóságok őt is megtalálták és megölték. Doku Umarov alelnök átveszi az elnöki posztot.
Egy rendőrségi akció során megölték Abdul-Malik Szajdullajevet, a csecsenföldi szakadárok "elnökét". A különleges akció során, Argun városban végeztek vele szombat reggel a csecsen belügyminisztérium kommandósai, írja az MTI a kaukázusi köztársaság oroszpárti elnökére, Ramzan Kadirovra hivatkozva.

Kadirov egyébként üdvözölte a hírt, mely szerinte súlyos csapást jelent a szeparatistáknak. "Ezzel gyakorlatilag lefejezték a terroristákat... s ebből már nem fognak tudni újra felállni", nyilatkozta az elnök az orosz hírügynökségeknek.

Az MTI szerint a valaha Argunban mohamedán papként működő Szajdullajevet jó ismerősei azonosították, majd orvos szakértők láttak munkához, hogy tudományos módszerekkel minden kétséget kizáróan, hivatalosan is igazolják a lázadóvezér halálát. A BBC úgy tudja, még zajlik annak kivizsgálása, hogy pontosan milyen körülmények közt végeztek a csecsen vezérrel.

Szajdullajev tavaly állt a szakadárok élére, amikor elődjét, Aszlan Maszhadovot is megölték a belbiztonsági erők.

Van új elnök

Doku Umarov alelnök átveszi át az elnöki posztot a csecsen függetlenségi erők kormányában. "Kijelenthető, hogy a mai naptól Doku Umarov a csecsen köztársaság elnöke. A csecsen alkotmány szerint az elnök halála esetén automatikusan az alelnök veszi át posztját a következő választásokig" - mondta az Eho Moszkvi orosz rádiónak adott nyilatkozatában. Az MTI szerint csecsen alkotmányon nyilván a néhány évig önálló csecsen köztársaság - a szakadárok megnevezése szerint Icskéria - alkotmányát értette.

A következő választásokra tett utalása a jelen helyzetben csak elméleti jellegű, hiszen a csecsen függetlenségi erők nincsenek abban a helyzetben, hogy választásokat tudjanak rendezni Csecsenföld területén, a köztársaság nagy része a Moszkva-barát kormány kezén van, a szakadárok fegyveresei a vereségükkel végződött második csecsen háború (1999-2002) befejeződése óta csak a köztársaság déli, hegyvidéki területeit ellenőrzik.

A térséget jól ismerő elemzők szerint Umarovot szoros barátság fűzi Samil Bászájev csecsen hadúrhoz, a szakadár erők legradikálisabb irányzatának vezetőjéhez, aki számos oroszellenes terrortámadás szervezőjeként jelentkezett, sőt némelyikben maga is részt vett. A Kommerszant című orosz lap úgy tudja, hogy az 1964-es születésű Umarov szintén részt vett több oroszellenes fegyveres támadásban, írta az MTI. Úgy tartják számon az eddigi alelnököt, új elnököt, mint aki elutasít mindenféle egyezkedést Moszkvával.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.