Miklós
-7 °C
2 °C

Zavargások nélkül értek véget a csecsen elnökválasztások

2003.10.05. 17:10
Csecsenföldön vasárnap este befejeződtek az elnökválasztások, az előzetes eredményeket éjfélre, a hivatalos eredményt szerdára ígérik az illetékesek.
A köztársaság 426 szavazóhelyiségét az előre jelzett időpontban - közép-európai idő szerint 18 órakor - bezárták, a választásokon rendkívüli események nem történtek - közölte az ITAR-TASZSZ tudósítójával Alu Alhanov, csecsen belügyminiszter. Hozzátette: a rendőrség megtett mindent annak érdekében, hogy megakadályozza a rendbontást a sorsdöntő szavazáson.

A választási bizottság vezetője szerint a részvételi arány 81,4 százalékos volt, az előzetes eredményekre az éjféli órákban, a hivatalos végeredményre szerdán lehet számítani. A szemtanúk azonban kétkedéssel fogadták a választók magas szavazókedvét.

A közölt adatokat azonban erősen túlzónak érzik az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítói is. Groznij, a főváros egyik szavazóhelyiségében az 1099 nyilvántartásba vett szavazóból mindössze 170 adta le voksát délután fél 2-ig, azaz csak 15 százalék. Groznij egyik délnyugati negyedében egy másik tudósító több órán át ácsorgott egy szavazóhelyiség közelében, és úgy tapasztalta, hogy másfél óránként átlagosan egy választó ment be szavazni.

A nemzetközi szervezetek közül csak A legszigorúbb biztonsági intézkedésekkel kísért választás nyilvánvaló esélyese Ahmad Kadirov, a Kreml által beiktatott ideiglenes csecsenföldi elnök. Az esetleges merényletek meghiúsítására csaknem 15 ezer rendőrt és katonát állítottak szolgálatba. Az első eredmények legkorábban hétfőn várhatók.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.