Ágnes
-11 °C
-4 °C

A Kreml jelöltje lett az új csecsen elnök

2004.08.29. 22:57
A részeredmények alapján Alu Alhanov, az eddigi belügyminiszter nyerte a csecsen elnökválasztást, amelyen a részételi arány meghaladta a 80 százalékot.
Alu Alhanov, a Kreml jelöltje megnyerte a vasárnapi csecsen elnökválasztást, mert máris megszerezte a leadott voksok több mint felét a szavazókörökből késő este beérkezett részeredmények szerint.

A megölt elnök utóda

Szergej Abramov ügyvezető elnök Groznijban szerint bejelentette: Alhanov, a május 9-i stadionmerényletben megölt Ahmad Kadirov elnök örököseként fellépő, stabilitást ígérő eddigi belügyminiszter nagy különbséggel vezet a másik hat jelölt (kevéssé ismert funkcionáriusok) előtt, és a tendencia egyértelmű egyfordulós győzelmét mutatja.

A leadott voksok 5,3 százalékának feldolgozásán alapuló részeredmény szerint Alhanov 72,2 százalékos voksaránnyal vezetett, míg a többi jelölt közül csak egy, Movszur Hamidov biztonsági tiszt számíthat kétszámjegyű hányadra - adta hírül az ITAR-TASZSZ.

A részvételi arány megközelítette a csaknem 600 ezer választásra jogosult 80 százalékát - erősítette meg Abramov, bár a voksolást nyomon követő újságírók lanyha forgalmat tapasztaltak több szavazókörben.

A csecsen választási bizottság elnöke, Abdul-Kerim Arszahanov szerint a (Kadirov által 80 százalékos voksaránnyal nyert) tavaly októberi elnökválasztás "csak" 76 százalékos részvétellel zárult, bár akkor csaknem 88 százalékot jelentettek.

Nyugalom volt

A szavazás nyugalomban folyt le a 17 ezer rendőr és katona őrizete alatt, egy incidenstől eltekintve: egy grozniji szavazóhelyiségnél felrobbantotta magát egy fiatalember. A rendőrök szerint meg akarta közelíteni a szavazókört, de amikor igazoltatták, futásnak eredt, s a nála lévő gránát felrobbant.

Alhanov júniusban megkapta az orosz elnök támogatását jelöléséhez. Az ő kampányposztere volt a legnagyobb, és egyedül ő volt látható Vlagyimir Putyin társaságában. Egyetlen valódi vetélytársát, Malik Szajdullajev üzletembert, a moszkvai csecsen közösség népszerű vezetőjét a választási bizottság kizárta egy formai kifogással.

A voksolást nyomon követő újságírók néhány szabálytalanságról számoltak be. Az EBESZ és az Európa Tanács nem küldött hivatalos megfigyelőket a választásra (hanem csak közvetlen minősítést nem végző jelentéstevőket). Nyugaton senki sem ámítja magát azzal, hogy Csecsenföldön demokratikus voksolást lehet rendezni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.