Piroska
-10 °C
1 °C

Elismerték a melegek jogait Csehországban

2006.03.16. 11:54
Csehország az első olyan ország Közép-Európában, ahol törvényben foglalt jogokkal rendelkeznek a homoszexuális és leszbikus párok. Bár az elnök megvétózta a javaslatot, a parlament megfelelő arányban támogatta ahhoz, hogy az új törvényt bevezethessék.

A Cseh Köztársaság az első Európa volt szocialista országai közül, ahol jogilag is elismerik az egyneműek partnerkapcsolatát, jelentette a BBC. A törvény megkapta a parlamentben az ahhoz szükséges minimum szavazatok számát, hogy Vaclav Klaus államelnök ne tudja megvétózni. Véleménye szerint ugyanis a törvény túlságosan beavatja az államot polgárai magánéletébe.

A törvény megengedni a homoszexuális pároknak, hogy egymás vagyonát örököljék, és gyereket neveljenek, örökbefogadásra azonban nem jogosítja fel őket. A BBC tudósítójának beszámolója szerint a cseh társadalom rendkívül liberális szemléletű, többségük kiállt a törvény bevezetése mellett.

Parlamenti viaskodás

A parlament alsóháza decemberben fogadta el a törvényjavaslatot, januárban került a szenátus elé, de a törvény csak februárra kapta meg a képviselőktől a szükséges támogatást az elnöki vétó meghiúsítására. A törvényhozó testület korábban négy alkalommal dobott vissza hasonló tartalmú javaslatokat.

A szociáldemokrata párti miniszterelnök, Jiri Paroubek kiállt a törvény bevezetése mellett, szerinte a téma kulcsszerepet tölthet be a júniusban esedékes választásokon.

Pro és kontra

Vaclav Klaus közleményben ismertette álláspontját a törvény megszavazása után. "A vereség nem személyes vereség számomra, hanem mindazoké, akik hisznek abban, hogy a család alapvető, kivételes és páratlan érték társadalmukban" - áll a közleményben.

Martin Strachon, a Homoszexuális és Leszbikus Szövetség szóvivője az AFP-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a törvénnyel elismerték a homoszexuálisokat és a leszbikusokat mint "a társadalom normális szereplőit".

Jiri Hromada melegjogi aktivista szerint "a törvény kompromisszumokra épült, senkit nem fog zavarni, viszont sokakat boldoggá tesz".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.