Gyöngyi
2 °C
13 °C

A második bársonyos forradalom

2001.01.05. 12:05
Pénteken reggel a cseh parlament különleges ülésen tárgyalja a cseh közszolgálati televízió körül kialakult vitát és az esetleges törvénymódosítást. A cseh művelődési miniszter perrel fenyegeti az azóta kórházban tartózkodó kinevezett tévéigazgatót, mivel az nem tette lehetővé a vele készített interjú földi sugárzását.
Karácsony óta folytatják tiltakozó akciójukat a cseh közszolgálati tévé alkalmazottjai, miután a Cseh Szociáldemokrata Párt és a Polgári Demokratikus Párt képviselői által ellenőrzött Cseh Televízió Tanácsa Jirí Hodacot nevezte ki a televízió új vezérigazgatójának. A televízió alkalmazottai nem hajlandóak elismerni Hodac kinevezését. Hodac ugyanis áprilistól augusztusig a televízió hírszerkesztőségének igazgatója volt, de miután az említett két párt elnökeinek nyomására menesztette az egyik ismert szerkesztőt, összeveszett mind a szerkesztőkkel, mind az akkori vezérigazgatóval, s végül ő is menni kényszerült. A televízió alkalmazottai attól tartanak, hogy ismét pártpolitikát próbál érvényesíteni a közszolgálati intézményben.

A cseh parlament pénteken tárgyalja a törvénymódosítást

A cseh parlament pénteken ült össze megvitatni a cseh televíziósok tiltakozása nyomán kialakult helyzetet, illetve a kulturális tárca által ajánlott törvénymódosítást. A kormány által már elfogadott javaslat értelmében a Cseh Televízió tanácsának tagjait ezentúl nem a politikai pártok javaslata alapján fogja a képviselőház megválasztani. A jövőben a tagok egyharmadát a képviselőház, egyharmadát a szenátus, egyharmadát pedig az államfő jelölné a tanácsba, mégpedig a szakmai szervezetek, érdekképviseletek és civil szervezetek javaslatai alapján.

Szívinfarktus a tiltakozás miatt?

Az új vezérigazgatót, Jirí Hodacot csütörtökön reggel szállították kórházba, miután szerdán éjjel több százezren tüntettek a Vencel téren lemondását követelve. Az orvosok nem ismertették, hogy miért kellett az új vezérigazgatót kórházba szállítani, a találgatások szívinfarktusról, illetve kimerültségről szólnak.

A vezérigazgató fizikai kimerülése nem véletlen, hiszen szerdán Prága a bársonyos forradalom óta nem tapasztalt hangulatban tüntetett a lázadó televíziósok mellett, a vezérigazgató lemondását követelve. Ugyanakkor szerdán ismertette Pavel Dostal művelődési miniszter, hogy pert indít az új vezérigazgató ellen, miután az megakadályozta, hogy egy vele készült interjút - melyben a tárcája által előkészített törvénymódosítást ismertette - a cseh közszolgálati tévé sugározza.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.