Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Összeomolhat a csernobili beton szarkofág

2003.04.22. 16:33
A csernobili atomerőmű fölé emelt beton szarkofág összeomolhat, ezért egy újabb burkolatot kell fölé építeni, közölte az orosz atomenergiaügyi miniszter. Tárcája szerint a miniszter túloz, de új burkolatot építenek az 1986-ban felrobbant reaktor fölé.
Az orosz atomenergiaügyi miniszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy összeomlik a csernobili atomerőmű 1986-ban felrobbant 4. számú reaktora fölé emelt betonszarkofág. A Nyezaviszimaja Gazeta orosz lapban megjelent interjúban a miniszter kijelentette: "a szarkofág tetejének beomlása teljességgel reális". Alekszandr Rumjancev szerint a meglévő szarkofág fölé egy újabb burkolatot kell építeni. Hozzátette: a modern nehézbetonos építési technológiák lehetővé teszik ennek a tervnek a megvalósíthatóságát, ami után nem lesz többé fenyegető a tetőzet beomlása. Egy ilyen építkezés több száz millió dollárba kerül majd.

Lebontják a régit

Az illetékes ukrán minisztériumban túlzónak találták Rumjancev aggodalmait. Ukrajna a nemzetközi Csernobili Szarkofág Alapba befolyó kedvezményes célfinanszírozási hitelekből valósítja meg a szarkofág biztonságos létesítménnyé változtatásának projektjét . A tervek szerint a 4. reaktorblokk fölé új burkolatot emelnek, majd a régi építmény instabil elemeit lebontják, illetve megerősítik.

Az EBRD segítségével

Egy nemrégiben született ukrán kormányhatározat értelmében a terv megvalósítása érdekében a megrendelő - a csernobili atomerőmű - összeállítja és az alap pénzét kezelő Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) egyezteti a munkálatok, szolgáltatások és áruk listáját, amely alapján éves kiadási költségvetés készül. A terv költségeit - az engedélyeztetési kiadásokkal együtt - 768 millió dollárra becsülik, ebből Ukrajna részvétele 50 millió dollár. Az alap javára 26 ország és az Európai Unió adományozott. A szarkofág területén a tervek szerint idén tavasszal kezdődnek az építkezési munkák és a felrobbant reaktor fölé emelendő új burkolat munkálatainak befejezési határideje 2007.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!