Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Az arab országok nemzetközi bíróság felállítását követelik

2000.10.22. 13:24
A Kairóban tanácskozó arab vezetők nemzetközi bíróság felállítását követelik, hogy az járjon el az Izrael által a palesztinok ellen elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatban. A találkozón határozott Izrael-ellenes döntések nem születtek.
A vezetők egy vizsgálóbizottság kijelölését is szükségesnek tartják, hogy az kutassa a palesztin területeken kitört harcok okát, és arra szólították fel az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy haladéktalanul állítsa fel a bíróságot, amely megvizsgálja Izrael felelősségét.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök
A találkozón létrehoztak két, összesen egymilliárd dolláros alapot is, melyből a palesztinokat fogják a későbbiekben támogatni. A Jeruzsálemi Intifáda Alap 200 millió dollárt ad az elhunyt palesztin tüntetők családjainak. Az Al-Aqsa Alap 800 milliót költ Kelet-Jeruzsálem ,,arab és iszlám karakterének megőrzésére".

A vezetők arra is felkérték az ENSZ-t, hogy nemzetközi erőkkel garantálja a palesztinok biztonságát.

A kétnapos találkozó végén kiadott közlemény szerint az arab országok esetleg megszakíthatják a kapcsolatot Izraellel, de a dokumentum nem szólítja fel erre az érintetteket. A tel-avivi kormány feltehetően elégedett lesz az eredménnyel, hiszen a találkozón határozott Izrael-ellenes lépésekről nem döntöttek. Barak korábban azzal fenyegette meg a palesztinokat, hogy ha a találkozón ilyen döntés születik, akkor véget vet a békefolyamatnak.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kijelentette, hogy az arab országok ,,felelősségteljes pozíciót foglaltak el", és reméli, hogy Izrael ennek megfelelően reagál. Egy izraeli kormányszóvivő már kijelentette, hogy megnyugvással fogadták a csúcs után kiadott közleményt. A szóvivő hozzátette: a vezetőknek a palesztinokat is fel kellett volna szólítaniuk a harc beszüntetésére, és a tárgyalások megkezdésére.

Tunézia korábban bejelentette, hogy megszakítja kapcsolatait Izraellel a palesztinok ellen elkövetett bűnök miatt, Líbia pedig kivonult a csúcstalálkozóról, mert túl enyhének találta meghozott döntéseket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.