Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Lafújták Thaiföldön a cunamiriadót

2005.07.24. 20:45
Kapcsolódó cikkek (1)
A decemberi szökőárt kiváltó földrengés epicentrumától 450 kilométerre vasárnap este nagy erejű földrengés volt, ezért Thaiföldön cunamiriadót rendeltek el. A figyelmeztetés körülbelül két órát volt életben, majd lefújták. A tavalyi délkelet-ázsiai cunamiban negyedmillió ember vesztette életét.
Hetes erősségű földrengést mértek az indiai Nicobar szigeteken. Az amerikai kormány földrengéskutató intézetének honlapja szerint a földmozgás magyar idő szerint 17 óra 42 perckor (helyi idő szerint 21 óra 42-kor) történt.

A Nicobar és Andaman szigetek
Az Indiához tartozó, 572 szigetből álló szigetcsoporton októbertől májusig tart a turistaszezon. A 280 ezer lakos hat népcsoporthoz tartozik. A legnagyobb a hindu vallásúak aránya (67 százalék), utánuk a keresztények (24 százalék) és a muzulmánok (7 százalék) következnek.
(Forrás: andamanisland.com)

A földrengést az indiai Madrasban, az indonéziai Aceh szigeteken és a thaiföldi turistaközpontban, Phuketen is érezték. Áldozatokról nem érkezett jelentés, de amerikai szakemberek figyelmeztettek, hogy a természeti katasztrófa "helye és ideje miatt" előfordulhatnak károk. A BBC szerint Thaiföld hat déli tartományában cunamiriadót rendeltek el, amit két óra múlva lefújtak. Az embereket folyamatosan figyelmeztették az összes televíziós csatornán, hogy a partról húzódjanak a magasabban fekvő helyekre. Waverly Person amerikai kutató azonban már akkor valószínűtlennek nevezte, hogy az indiai földrengés szökőárt indítana el a térségben. Indiában és Srí Lankán nem rendeltek el cunamiriadót.

A Nicobar szigetcsoport 450 kilométerre fekszik az indonéz Szumátra szigetén lévő Banda Acehtől, amelynek közelében volt a tavaly december 26-i szökőár epicentruma. A Nicobar és a közeli Andaman szigeteken akkor tízezer ember vesztette életét.

Decemberben 250 ezer ember vesztette életét tizenhárom országban a délkelet-ázsiai szökőár miatt. A helyi hatóságokat akkor váratlanul érte a pusztítás, ezért március végén egy újabb nagy erejű indonéziai földrengés miatt cunamiriadót rendeltek el, de csak kisebb szökőár keletkezett, ami nem okozott károkat.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.