Natália
-3 °C
7 °C

Dán politikus Dél-Schleswig visszaadását követeli Németországtól

2006.10.30. 19:55
A Dán Néppárt (DVP) egy parlamenti képviselője Schleswig déli részének a visszaadására szólította fel hétfőn Németországot.
Sören Krarup ötven év óta az első ismert dán politikus, aki ilyen követeléssel áll elő. Pártja, a jobboldali populista DVP kívülről támogatja Anders Fogh Rasmussen kisebbségi konzervatív kormányát a koppenhágai törvényhozásban.

Mint Krarup a DR rádióban nyilatkozva kifejtette: "Schleswig déli része ősi dán föld. Csak remélni tudjuk, hogy a dán dél-schleswigiek ismét a dán anyaország természetes gyermekei lesznek, amidőn visszatérnek határaink közé."

Zavaros történelem

A Németország legészakibb tartományához, Schleswig-Holsteinhez tartozó vidéken mintegy 50 ezer fős dán kisebbség él. Az egykori Schleswig hercegség északi fele az 1920. évi népszavazás eredményeként Dánia részét képezi. Előtte azonban - 1866-tól - egész Schleswig Poroszországhoz, illetve a Német Birodalomhoz tartozott.

A korábbi évszázadokban a terület perszonálunióban kapcsolódott a Dán Királysághoz, de például az európai nagyhatalmak által aláírt londoni jegyzőkönyv (1852) megtiltotta Dániához csatolását.

A dél-schleswigiek elhatárolják magukat Kraruptól

A Dél-schleswigi Választói Szövetség (SSW), amely két mandátummal bír a schleswig-holsteini tartományi gyűlésben, elhatárolta magát Krarup szavaitól. "Számunkra ez a kérdés egyáltalán nem képezi vita tárgyát, és semminemű aktualitással nem bír. Nem vesszük komolyan" - reagált Lars Bethge a dán populista politikus kijelentésére.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.