Mária
-6 °C
-2 °C

Nukleáris titkokat adott át Pakisztán Iránnak

2004.01.24. 18:02
A tudósok nyereségvágyból segítették Irán nukleáris programját, mondta a pakisztáni elnök Davosban.
Először ismerte el Pervez Musarraf pakisztáni elnök, hogy országa tudósai a nukleáris fegyverkezési programmal kapcsolatos titkokat adhattak át Iránnak. Újságírókkal találkozva utalt arra, hogy e tudósok - mint fogalmazott - nyereségvágyból tehették ezt meg.

Mint mondta, a hatóságok vizsgálják, vajon a kormány tagjai közül tudott-e valaki a szóban forgó technológiai titkok kiszivárogtatásáról. A nyomozást azután indították, hogy Irán közölte a technikai információkat átadó személyek nevét, s közöttük pakisztáni tudósok is voltak. Musarraf felszólította az európai országokat, hogy folytassanak hasonló vizsgálatot saját tudósaik tevékenységével kapcsolatban.

Törökország tárgyalna Ciprusról

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő beszédében közvetítést sürgetett a ciprusi török és görög közösség közötti tárgyalások felújítására azzal a céllal, hogy megoldást találjanak a sziget megosztottsága okozta válságra. A miniszterelnök közölte, hogy ezt támogatja Kofi Annan ENSZ-főtitkár is. Hozzátette, hogy a közvetítőnek élveznie kell mindkét közösség bizalmát.

Annan korábban jelezte, hogy csak abban az esetben kezdeményezi a ciprusi válság megoldásáról szóló tárgyalások újraindítását, ha mind a török, mind a görög közösség ígéretet tesz arra, hogy meg fognak állapodni és erről a megállapodásról záros határidőn belül népszavazást rendeznek.

Túl erős az euró

A gazdasági témájú beszédek közül a legjelentősebb Jean-Claude Trichet-é, az Európai Központi Bank elnökéé volt, aki az eddiginél stabilabb valutaárfolyamokért szállt síkra. Aggodalmának adott hangot a dollárnak az euróval szembeni túlzott gyengülése miatt, és hangsúlyozta: a jelenlegi helyzetben mindenekelőtt stabilitásra van szükség és lehetőség szerint el kell kerülni a túlzott árfolyam-ingadozásokat.

Az Európai Unió különböző hatóságai az elmúlt napokban több ízben is aggodalmukat fejezték ki az euró megerősödése miatt. Figyelmeztettek arra a kockázatra, hogy az európai valuta túlzott erősödése következtében jelentősen megdrágul az Európából az Egyesült Államokba irányuló export.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!