Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Dél-Oszétiában megöltek négy grúz ügynököt

2006.10.31. 10:30
A dél-oszét hatóságok szerint négy grúz ügynök terrortámadásra készült a november 12-én esedékes függetlenségi népszavazás előtt, az ügynököket a rendőrség kedden hajnalban megölte. A grúzok egyelőre csak annyit nyilatkoztak, hogy nincs tudomásuk rendőreik vagy katonáik haláláról. A nemzetközi közösség nem ismeri el a szakadár grúz tartomány függetlenségét, így a referendum helyett békés rendezésre szólították fel a helyi hatóságokat.

Szabotázsakciók végrehajtásával megbízott grúz "ügynököket" öltek meg a dél-oszétiai hatóságok, jelentette be kedden a szakadár grúz tartomány egyik minisztere. Irina Gaglojeva, a terület szakadár kormányának szóvivője szerint a "szabotázsmisszión" lévő grúz ügynököket a dél-oszétiai erők ölték meg keddre virradóra a hegyvidéki Kvajsza falunál.

Az Interfax hírügynökség idézte Eduard Kokoitij dél-oszét elnököt, aki szerint a grúz ügynökök terrortámadásokra készültek a jövő hónapban esedékes függetlenségi népszavazás előtt. „Grúz szabotőrök egy csoportját semmisítettük meg reggel” – nyilatkozta a Reutersnek Borisz Csocsiev rendkívüli helyzetek minisztere, arra azonban nem tért ki, hogy a megölt grúzok pontosan mit tettek vagy kinek dolgoztak.

A grúz hatóságok érdemben egyelőre nem reagáltak a bejelentésre. Annyit közöltek, nincs tudomásuk arról, hogy grúz rendőröket vagy katonákat öltek volna meg Dél-Oszétiában.

Múlt hónapban a grúz védelmi minisztert szállító helikopter repült át Dél-Oszétia felett, amit a helyi erők megpróbáltak kilőni. A tűzharcban három dél-oszét és egy grúz rendőr életét vesztette.

A nemzetközi közösség nem ismeri el függetlenségüket

Dél-Oszétia, illetve Grúzia másik szakadár tartománya, Abházia, nemzetközi elismerés nélkül igazgatja önmagát azóta, hogy a kilencvenes évek elején vívott véres harcok árán távozásra kényszerítették a grúz erőket. Ugyan a két oldal tűzszünetet kötött, de továbbra is forrongások jellemzik kapcsolatukat, főleg mióta 2004-ben a nyugatbarát Mihail Szaakasvilit választották meg Grúzia elnökének.

Szeptember közepén, néhány nappal azután, hogy Dél-Oszétia bejelentette a függetlenségi népszavazás megrendezését, az Európa Tanács főtitkára, Terry Davis felszólította Dél-Oszétia hatóságait, hogy a november 12-én esedékes referendum helyett kezdjenek tárgyalásokat a grúzokkal, hiszen a nemzetközi közösség úgysem fogja elismerni annak eredményeit. Hangsúlyozta, hogy a konfliktust csak békés rendezéssel zárhatják le, hogy az nemzetközi szinten is elfogadható legyen.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!