Natália
-3 °C
7 °C

Brutális bánásmód miatt szöktek az orosz katonák

2003.01.05. 12:44
A tisztek a laktanyai italozást, a dezertőrök a verést és a gázpisztollyal arcba lövést kifogásolták. Ami biztos, hogy a kegyetlenkedések rendszeresek az orosz seregben.
Ellentétes vélemények látnak napvilágot Oroszországban azzal kapcsolatban, hogy miért hagyta el engedély nélkül az egységét szombaton 24 katona a Leningrádi területen: a katonai ügyészség hajlik arra, hogy a feljebbvalók kegyetlenségei váltották ki a dezertálást, más illetékesek szerint azonban súlyos függelemsértésről van szó.

A sorkatonák közül 18-an röviddel távozásuk visszatérek laktanyájukba, a híradások viszont ellentmondásosak abban a tekintetben, hogy ez önkéntesen, vagy kényszer hatására történt.

Nyolc napon túl

Hatan mindenesetre eljutottak a Katonaanyák Bizottsága jogvédő szervezet szentpétervári irodájába, ahol panaszt tettek feletteseik ellen. A katonák vádjai szerint tisztjeik két alkalommal, január 1-én és 4-én is súlyosan bántalmazták alárendeltjeiket, egy közkatonát és egy tiszthelyettest megvertek, egy másik altisztnek pedig közvetlen közelről gázpisztollyal lőttek az arcába. A szökevények közlése szerint az áldozatok sérülései olyan súlyosak voltak, hogy kórházba kellett szállítani őket.

A leningrádi katonai körzet sajtószolgálata arról számolt be vasárnap, hogy eljárást indítottak a szóban forgó tisztek ellen, de ettől függetlenül elképzelhető, hogy a dezertőröket is felelősségre vonják. Alekszandr Bicskov ezredes, az orosz vasútnál szolgáló katonák fő nevelőtisztje is úgy nyilatkozott, hogy a szökevények súlyos fegyelemsértéssel gyanúsíthatóak. Értesülése szerint a tettlegességet az váltotta ki, hogy a katonák "huligán viselkedésre" ragadtatták magukat feljebbvalóikkal szemben, amikor azok megakadályozták, hogy Szilveszter éjszakáján alkoholt fogyasszanak a laktanyában.

Beavatási szertartások

Oroszországban a feljebbvalók és az öreg katonák kegyetlenkedései jelentik a hadsereg egyik legnagyobb problémáját: az évi több ezer szökés hátterében is gyakran ez a jelenség áll. Tavaly év végén Moszkva közelében sikert értek el dezertáló katonák: miután panaszt tettek a Katonaanyák bizottságánál, eljárás indult az őket bántalmazó és illetményüket megdézsmáló parancsnok ellen. Igaz, ők szervezett formában, őrmesterük vezetésével hagyták el a laktanyát, és a panasztétel után rögtön önként jelentkeztek a moszkvai hadkiegészítő parancsnokságon.

Ugyancsak tavaly ősszel több társát mészárolta le egy határőr az Észak-Kaukázusban. Bár a katona bizonyíthatóan kábítószert fogyasztott a lövöldözés előtt, a katonai ügyészség szerint valószínű, hogy az újoncon éppen kegyetlen "beavatási szertartást" végeztek idősebb társai.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.