Emőke
8 °C
19 °C

Törökgyalázásért ítéltek el egy örmény újságírót

2006.05.02. 10:18
Bár szakvéleményében a bíróság is megállapította, hogy Hrant Dink nem sértette meg a törököket, mégis helyben hagyta azt az első fokú ítéletet, ami emiatt mondta ki bűnösnek az örmény nemzetiségű lapszerkesztőt. Az EU szigorúan figyel.

Elutasította a fellebbviteli bíróság Hrant Dink örmény nemzetiségű lapszerkesztő fellebbezését, jelentette a BBC. Dinket az első fokú bíróság a törökség meggyalázásában találta bűnösnek, a bírák szerint Dink az örmények elleni népirtásról szóló cikkében "piszkosnak" minősítette a török vért.

Dink tagadta a vádakat, állítása szerint cikkében pont a törökök és az örmények közötti bonyolult kapocsolatok javításán dolgozott. A fellebbezését tárgyaló bíróság szakértői véleményében egyet is értett vele, úgy vélekedett, hogy Dink "semmilyen módón nem sértette meg" a törököket, írja a BBC.

Ehhez képest a végső ítéletben váratlanul mégsem mentette fel a lapszerkesztőt. A bíróság saját szakvéleményét figyelmen kívül hagyva helyben hagyta a vádat, amit visszautalt az elsőfokú bírósághoz.

Dink ügyét a szólásszabadság törökországi helyzete miatt joggal aggódó Európai Unió szoros figyelemmel kísérte, írja a BBC. Az EU többször tiltakozását fejezte ki azon törvényi szabályozás miatt, ami alapján most Dinket is elítélték. A brüsszeli tiltakozás ellenére Törökországban még mindig bűncselekménynek számít a török hadsereg és a török igazságszolgáltatás bírálata, valamint a törökség bírálata. Ugyanígy vitás kérdés a törökországi örmények elleni népirtás is, amit Törökország továbbra sem ismer el történelmi tényként.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.