Emőke
8 °C
19 °C

Kémkedéssel vádolnak két iraki diplomatát

2003.03.06. 07:47
Az Egyesült Államok szerdán kiutasította az iraki ENSZ-képviselet két diplomáciai státusban levő tagját, és 72 órát adott nekik az ország elhagyására.
Az amerikai külügyminisztérium indoklása szerint a két személy diplomáciai tevékenységükkel összeegyeztethetetlen, az Egyesült Államok biztonságára nézve "káros tevékenységet" folytatott. A megfogalmazás kémtevékenységre utal.

Attasé rangban biztonsági őr

Mohammed al-Duri iraki ENSZ-nagykövet közölte, hogy a két személy biztonsági őr, noha attasé rangban dolgoztak az ENSZ-képviseleten. Nevük ugyanakkor nem szerepel az ENSZ-nél akkreditált diplomaták listáján.

Az Egyesült Államok február közepén kiutasította az országból az INA hivatalos iraki hírügynökség tudósítóját, tavaly júniusban pedig az iraki ENSZ-misszió első titkárát. Hasszán Alavi két éven át volt az INA tudósítója a világszervezetnél. Az Egyesült Nemzetek Szervezeténél akkreditált tudósítók szövetsége tiltakozott kiutasítása ellen.

Washingtoni hivatalos források szerint az amerikai kormány mintegy hatvan országot keresett meg irakiak, köztük diplomaták kiutasításának a kérésével. Az Egyesült Államok összesen mintegy 300 személyt azonosított iraki hírszerzőtisztként az említett országokban.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.