Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Djindjics számított a merényletre

2003.03.18. 16:30
Zoran Djindjic szerb miniszterelnök számított arra, hogy meg fogják gyilkolni, ezt ő maga mondta februárban Belgrádban Carla Del Pontének, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyészének.
A La Repubblica olasz baloldali liberális napilapban Carla Del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék elnöke visszaemlékezik arra, hogy február 17-én több mint egy órán át beszélgetett négyszemközt a szerb kormányfővel. Elsősorban azokról a szökésben lévő személyekről volt szó, akiket a korábbi súlyos bűncselekmények miatt akarnak a nemzetközi törvényszék elé állítani.

Veszélyes reformok

Djindjic e magánbeszélgetésen beszámolt arról, hogyan haladnak a belső reformok. Ekkor hirtelen azt mondta a főügyésznek: "Azok meg fognak ölni engem". Hogy kikre is utalt pontosan a később valóban meggyilkolt miniszterelnök, arra nem tudott pontos választ adni az interjúalany, de felhívja a figyelmet: Djindjic miután reformokat hirdetett a gazdaság területén, hozzányúlni készült a rendőri és a katonai apparátushoz is. Tudta jól, hogy kényes, veszélyes reformról van szó.

Megtörni a fegyveres erők hatalmát

Carla Del Ponte emlékeztet: többször is tanácskozott az elmúlt években a szerb miniszterelnökkel, akivel kifejezetten bizalmas, baráti volt a kapcsolata. Ezért többször beszéltek őszintén egymással, a kormányfő nem rejtette véka alá, milyen nehézségekkel küszködik, hogy megtörje a Milosevic-korszakban oly nagy befolyással rendelkező hadsereg és rendőrség hatalmát.

Del Ponte figyelmeztette

A főügyész elmondja: körülbelül negyven nappal ezelőtt olyan információkhoz jutott, amelyek szerint felforgató összeesküvés készül Szerbiában. Azonnal értesítette erről Djindjicet, akit nem hozott ki a sodrából a dolog, csak ennyit mondott mosolyogva: "Ebben az országban minden előfordulhat". Carla Del Ponte szerint a szerb politikus tisztában volt azzal, milyen összefonódás van a szervezett alvilág és a régi félkatonai apparátus között. A maffia azzal párhuzamosan fokozta tevékenységét, hogy folyt a háborús bűnösök letartóztatása - emlékeztetett a nemzetközi törvényszék főügyésze.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.