Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Amerikai kórházak perlik a dohányipart

2000.03.31. 16:01
Miután magánszemélyek sorra nyerik a pereket a dohányipari cégek ellen, most az amerikai kórházak nyújtottak be keresetet, hogy a dohányzás következménye miatt megbetegedett, de biztosítással nem rendelkező pacienseikre fordított összegeket megkapják. Ezzel azoknak a betegeknek a gyógyítási költségeit akarják kifizettetni, akik nem rendelkeznek biztosítással, vagy a biztosításuk nem vonatkozik az ilyen típusú kezelésekre.

New York állam közel százötven kórháza és egészségügyi intézménye peres úton 3,4 milliárd dollárt követel a dohányipari cégektől. A keresetet azzal indokolják, hogy ekkora összegre van szükségük ahhoz, hogy azokat a nem biztosított betegek elláthassák, akik a cigarettázás miatt betegedtek meg.

A mostani per az után indult, miután az amerikai dohányipar 1998 novemberében megállapodott 46 állammal, hogy 206 milliárd dollárral beszáll a dohányzás okozta betegségek kezelésének finanszírozásába.

A kórházak keresetében az áll, hogy a perelt cégek annak ellenére reklámoztak és forgalmaztak dohányipari termékeket, hogy tudták, azok veszélyesek az egészségre, függőséghez vezetnek, és komoly betegségeket, illetve halált okozhatnak. A beadványt a kórházak és a New York Állami Egészségügyi Szövetség (Healthcare Association of New York State, HANYS) nyújtotta be. Hasonló ügyek indultak más államokban is, de a new yorki a legnagyobb volumenű.

A cégekkel azoknak a betegeknek a gyógyítási költségeit akarják kifizettetni, akik nem rendelkeznek biztosítással, vagy a biztosításuk nem vonatkozik az ilyen típusú kezelésekre. "Bár jótékonysági tevékenységünk részét képezi, hogy minden hozzánk forduló beteget ellássunk, nem vagyunk kötelesek a szándékos megtévesztés, csalás és mohóság következményeit viselni. Nem csak a betegek, hanem mi is a dohányipar áldozatai vagyunk" - mondta Daniel Sisto, a HANYS elnöke.

Az egyik alperes, a Philip Morris ügyvédje azt állítja a keresetről, hogy az minden jogi alapot nélkülöz. "Sok ilyen ügyet vetettek már el ebben az országban" - mondta Mike York -, "az egész nevetséges."

A csütörtökön benyújtott kereset előtt az Igazságügyi minisztérium indított hasonló ügyet. A minisztérium azzal vádolja a dohányipart, hogy 45 éven keresztül hallgatott a dohányzás káros következményeiről, így most az állam is a betegek kezelésére indított programok költségeit akarja az érintett cégektől elperelni.

A dohányipar ellen korábban már több magánszemély is sikeresen indított pert. 1999-ben egy ügyben 51, egy másikban 81 millió dollárt vesztettek a dohánycégek. Idén március 27-én egy kaliforniai bíróság 21 millió dollár kifizetésére kötelezte a Philip Morrist és a RJ Reynolds-t, miután felelősnek találták őket egy 40 éves asszony megbetegedéséért.

Az ítélet azért érdekes, mert ez az első, ahol a felperes akkor szokott rá a dohányzásra, amikor a cigarettásdobozokon már szerepeltek a veszélyre figyelmeztető feliratok. Szakértők szerint ezzel megdőlt a dohánygyártók védekezésének eddigi legerősebb alapja, és így számtalan új kártérítési per indulhat.

Magánszemélyek a dohányipar ellen
1954: Az Eva Cooper kontra RJ Reynolds Tobacco Company perben a bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy Cooper férjének rákját a cigaretta okozta. Ezek után a dohányipar 300 hasonló pert nyert meg.

1982: Rose Cipollone negyven év dohányzás után, rákosan perelte be a dohányipart. 1984-ben meghalt, de az ügy folytatódott. 1988-ban előkerült egy "A dohányzás motivációja és ösztönzése" című belső tanulmány, amit a Philip Morris kutatóintézete készített, és amiben a cigaretta, mint "nikotinadagoló" szerepelt. Ennek és más hasonló anyagoknak a hatására a bíróság kimondta: bizonyított három dohányipari cég "szövevényes és gyilkos" összeesküvése. Az ítélet nyomán a Liggett csoport 400 ezer dollárt volt köteles fizetni Cipollone özvegyének. Ez volt az első pénzbüntetéssel, illetve kártérítéssel végződő ügy, bár az ítéletet később megváltoztatták.

1994: Diane Castano, egy rákban elhunyt dohányos özvegye indított pert. Az ügyben 60 jogász vett részt. Ugyanebben az évben az első állam, Mississippi is beperelte a dohányipart az egészségügyi költségei miatt. A két ügy, illetve az előkerülő dokumentumok hatására a károsultak újrakezdték az addig reménytelennek tűnő harcot.

1999: Egy san franciscói esküdtszék kötelezte a Philip Morrist, hogy 51 millió dollár kártérítést fizessen Patricia Henley rákbeteg felperesnek. Henley 15 éves korában kezdett dohányozni, amikor még nem voltak figyelmeztető feliratok a cigarettásdobozokon. Egy oregoni bíróság ugyanezt a céget márciusban már 81 millió dollárnyi kártérítés megfizetésére kötelezte. A Philip Morris mindkét esetben fellebbezett.

2000: Amerikában először találták felelősnek a dohányipari cégeket egy olyan ember betegségében, aki már az után kezdett dohányozni, hogy a cigarettásdobozokra kikerültek a dohányzás egészségkárosító hatásaira figyelmeztető feliratok. Az esküdtszék döntése alapján a cégek 20 millió dollár kártérítést kötelesek fizetni a rákbeteg felperes Leslie Whiteleynak.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.