Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

Történelmi ítélet dohánygyárak ellen

2000.07.15. 02:14
A történelem eddigi legnagyobb összegű egyedi kártérítését ítélte meg egy floridai bíróság a dohánygyártók ellen, a 700 ezer beteg dohányos nevében indított perben. Az amerikai esküdtszék csaknem 145 milliárd dollár kifizetésére kötelezte az érintett gyárakat, köztük olyan cégeket, mint például a Philip Morris. A cégek várhatóan fellebbeznek, de lehet, hogy már az első fokú eljárást vezető bíró is mérsékli a kártérítés összegét.

Az ítélet egyébként csak elsőfokú, s a fellebezés szinte biztosra vehető az alperes multinacionális mamutvállalatok részéről. A Philip Morris ügyvédje, Dan Webb pedig mindehhez hozzátette: a 700 ezer felperesnek nem elég a mostani ,,gyűjtőper" megnyerése, ügyeiket egyenként is meg kell vizsgálnia a bíróságoknak, ez a procedúra pedig legalább ötven évig tart majd - a floridai törvényszékeken.

,,Ennek az ítéletnek egyetlen haszonélvezője sincs, és egyáltalán nem gyakorol semmiylen hatást a gyártókra" -jegyezte meg Webb. A Philip Morris illetékesei az ítéletet egyébként ,,illegálisnak" nevezték, és magabiztosan kijelentették, hogy a fellebbviteli fórumok meg fogják változtatni ezt az ítéletet.

A felperesek ügyvédje, Stanley Rosenblatt felháborodottan utasította vissza - a CNN szerint - ezt a jóslatot, és felhívást intézet a Geoffrey Bible-hoz, a Philip Morris vezérigazgatójához, hogy peren kívül, a másodfokú tárgyalás előtt rendezzék az ügyet egymással.

A dohányipar nem egyezkedik

A dohányipar ügyvédjei ugyanakkor úgy nyilatkoztak, hogy nincs szándékukban a peren kívüli egyezség megkötése.

A bírósági eljárás alatt öt nagy dohányipari cég tisztségviselői tettek tanúvallomást, és összességében 15,3 milliárd dollárra becsülték cégeik értékét. A felperesek szakértői szerint viszont akár 157 milliárd dollár kifizetésére is képesek volnának az érintett vállalatok.

Az esküdtek egyértelműen a felpereseknek adtak igazat, és a Philip Morrist csaknem 74 milliárd, az R.J. Reynolds Tobaccót 36 milliárd, a Brown & Williamson Tobaccót 17,6 milliárd, a Lorillard Tobaccót 16 milliárd, a Liggett csoportot pedig 790 millió dollár megfizetésére kötelezték.

Bírósági ítélet nem vihet csődbe egy vállalatot Floridában

A floridai törvények - jegyzik meg amerikai hírforrások - nem engedik meg, hogy egy bírósági ítélet csődbe vigyen egy céget. Ha ennek a veszélye fennáll, a helyi jogszabályok arra kötelezik a bírókat, hogy csökkentsék a kártérítés összegét. A felperesek egyébként máris bejelentették, hogy alkotmányossági panaszt tesznek e rendelkezések miatt.

A dohányipari szakértők szerint Florida állam legfelsőbb bírósága, vagy az USA szövetségi szintű, hasonló testülete, a Supreme Court a fellebbezésnek helyt fog adni, és túlzottnak fogja találni az elsőfokú ítélet összegét, mivel az más alkotmányos rendelkezéseket sértene meg.

Frank Amodeo, annak a három beteg dohányosnak az egyike, aki a felpereseket képviselte a bírósági procedúra idején, az ítélet elhangzása után csak ennyit mondott: mintha egy hegy szakadt volna le a vállamról". Szerinte egyébként az ítéllet tisztességes és igazságos volt.

Az ügyet tárgyaló Kaye bírónak most arról kell döntenie, hogy mérsékli-e a kártérítés összegét, s milyen eljárás vár a további perindítványokra a hasonló ügyekben.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!