Emánuel
3 °C
12 °C

Huszein újraindíthatta volna nukleáris programját

2003.06.26. 01:14
Tömegpusztító fegyvert nem, de egy nukleáris fegyverprogram gyors és hatékony beindításához szükséges eszközöket valóban találtak az amerikaiak Irakban.
A CIA munkatársai olyan tervekre és alkatrészekre bukkantak Bagdadban, amelyek arra utalnak, hogy Szaddám Huszein képes lett volna újraindítani az első öbölháború előtt elkezdett nukleáris fegyverprogramját - értesült a CNN.

A hírszerzőket egy iraki tudós, Mahdi Obeidi a Szaddám által "nukláris mudzsahedeknek" nevezett csoport egykori munkatársa vezette háza kertjébe, ahol egy rózsabokor alatt elásott hordóban urándúsításhoz használatos centrifuga terveire és különböző alkatrészeire találtak. Obeidi elmondta: a hordót 12 évvel ezelőtt Huszein fia Kuszaj és veje Kamel utasítására kellett elásnia és őriznie.

Át akarták verni az ellenőröket

Az NBC-nek nyilatkozó tisztségviselők óvtak a lelet túlértékelésétől. Rámutattak: mindez továbbra sem bizonyítja, hogy tömegpusztító fegyverek voltak Irak birtokában. A megtalált tervek az első öbölháború előtti időkből származnak, amikor Huszein még sokkal lendületesebben törekedett tömegpusztító fegyverek beszerzésére.

A hordó és tartalma ugyanakkor bizonyíték lehet arra, hogy Huszein nukleáris fegyver alkotóelemeinek előállítására alkalmas berendezéseket rejtegetett az ENSZ fegyverzetellenőrei elől, és újraindíthatta volna nukleáris fegyverprogramját az ellenőrök távozását követően.

Figyel a többi tudós

Richard Butler, az ENSZ fegyverzetellenőrző missziójának egykori vezetője úgy nyilatkozott, hogy a legkevésbé sem lepte meg a jelentés. "Szaddám korábbi terveit már egy évtizede ismerjük - mondta."

Butler jelezte: az urándúsító rendszer most felfedezett elemei arra utalnak, hogy Irak még messze volt működő atomfegyver előállításától. Szakértők szerint ugyanakkor a hordó tartalma több évet és sok százmillió dollárt takarított volna meg a rezsimnek fegyverprogramja újraindítása esetén.

Obeidi úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy sok iraki tudós kiséri figyelemmel sorsát és úgy vélte, ha látják, hogy biztonságban van, egyre többen állhatnak elő az egykori fegyverprogramok részleteivel.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.