Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Karanténba zártak egy falut az ebola miatt

2005.05.20. 14:06
Kilenc ember halt meg eddig Kongóban a legújabb ebolajárvány kitörés során, mert döglött csimpánzt ettek. Egy fertõzött falut karantén alá helyezett a Nemzetközi Egészségügyi Szervezet.

Kongó észak nyugati részén az elmúlt években több mint 120 ember halt meg a vírusban.

Hoztak majmot

A mostani járvány Etounbiban alakult ki, nem messze attól az erdõtõl, ahol már eddig is többször észlelték a betegséget, értesült a BBC. A járvány akkor kezdõdött, amikor a falusiak kimentek az erdõbe elefántra vadászni, és visszatérve döglött csimpánzokat is hoztak magukkal, amiket késõbb meg is ettek.

Elkülönítették a körzetet

A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet kongói elnöke elmondta, megkezdték a szükséges intézkedéseket. Amadou Yada közölte, karantén alá vonták a körzetet, és elindították az élelmiszer szállítmányokat. A szervezet elnöke szerint azt sem lehet megjósolni, meddig tartat majd a vírus pusztítása, mert a lakosság és a polgári védelem kapcsolata elég kezdetleges.

Kongó fõvárosának elõljárója elmondta, már többször figyelmeztették a lakosságot, hogy ne nyúljanak a döglött tetemekhez, és ne egyék meg azt. Az ebola olyan súlyos, vérzéses láz, amelyre egyenlõre nincs orvosság.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!