Vilma
-7 °C
4 °C

Észak-Korea fenyegetve érzi magát

2003.03.21. 09:32
Phenjan azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy az iraki háború árnyékában meg akarja támadni Észak-Koreát is. Ezt azokkal a hadgyakorlatokkal látják bizonyítottnak, amelyeket jelenleg az Egyesült Államok és Dél-Korea katonai egységei közösen hajtanak végre.
A KCNA észak-koreai hírügynökség szerint Washington megelőző csapást tervez észak-koreai atomlétesítmények ellen, hogy háborút provokáljon ki. Ennek bizonyítékai Phenjan szerint azok a hadgyakorlatok, amelyeket jelenleg az Egyesült Államok és Dél-Korea katonai egységei közösen hajtanak végre.

Pusztító következmények

A kommunista vezetésű Észak-Korea és az Egyesült Államok viszonya azóta igen feszült, hogy Phenjan októberben bejelentette: folytatja atomprogramjának megvalósítását. A Koreai-félsziget déli részén az amerikai és a dél-koreai katonák közös manővereikben azt gyakorolják, miként lehet elhárítani Dél-Korea katonai elözönlését.

Észak-Korea az Egyesült Államok Irak elleni támadásának első kommentálásában annak a nézetének adott hangot, hogy a konfliktus "pusztító következményekkel" fog járni.

A kommunista Koreai Népi Demokratikus Köztársaság pénteken felszólította Dél-Koreát, hogy hagyjon fel a határukként szolgáló fegyvermentes övezeten át hangszórókkal folyatott rádiós propagandával. Ellenkező esetre "súlyos következményekkel" fenyegette meg a délieket.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.