Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Légi incidens a Japán-tenger felett

2003.03.04. 00:24
Négy észak-koreai vadászgép elfogott egy amerikai felderítőgépet Észak-Korea parjaitól mintegy kétszáznegyven kilométerre a Japán-tenger nemzetközi vizei felett - közölte a Pentagon hétfő este.
RC-135
Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Jeff Davis elmondta, úgy vélik, hogy az amerikai légierő négymotoros RC-135 felderítő repülőgépét két MiG-29-es és két MiG-23-as fogta el. Körülbelül húsz percig követték, és közben tizenöt méterre közelítették meg az amerikai gépet.

Az észak-koreaiak fegyveresen közelítettek, egyikük radarjával befogta az amerikai gépet. A Pentagon később közölte, nem tudják megállapítani, hogy a Mig ekkor a tűzirányító rendszer lokátorát használta-e.

Davis szerint a gép rutinfeladatot teljesített a térségben, és nincs tudomása arról, hogy amerikai vadászgépek léptek volna közbe az RC-135-ös védelmében, amely azóta visszatért kadenai légibázisára, Japánba.

Harmincnégy éve nem volt példa ilyesmire

Az incidens az észak-koreai sztálinista rezsim kiújult nukleáris törekvései miatt a koreai félszigeten kialakult feszültség kiéleződését jelzi. Észak-Korea szombaton azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy azért fokozza kémtevékenységét a térségben, mert háborúra készül az ország ellen. Észak-koreai vadászgépek az elmúlt héten megsértették Dél-Korea légterét. Kim Szuk Szuo dél-koreai elnök közölte, mindent megtesz az válság megoldásáért.

A szóvivő ismertette, hogy ehhez hasonló incidens legutóbb 1969-ben történt, amikor észak-koreai vadászgépek nemzetközi vizek felett lelőttek egy amerikai felderítőgépet, elpusztítva annak harmincegy fős személyzetét.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.