Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Az ellencsapás kronológiája

2001.10.08. 11:49

18.30-kor A Reuters nagy robbanásokat jelent Kabul körzetéből. Rövidesen megszűnt az áramszolgáltatás az afgán fővárosban. Megszólalnak a légvédelmi szirénák.

18.55-kor A CNN szerint robbanások hallhatók Kándáhárban, a tálib mozgalom központjaként ismert dél-nyugat-afganisztáni városban.
Kik a tálibok és mit akarnak

19.00-kor George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke bejelenti, hogy országa és Nagy-Britannia légitámadást indított a tálib rendszer ellen.

19.03-kor Rakéták csapódnak be a kabuli védelmi minisztérium közelében.

19.10-kor A CNN arról számol be, hogy a támadó gépeknek Kándáhárban sikerült megsemmisíteniük a tálibok főhadiszállását.

19.19-kor Találatok érik a tálibok három kiképző táborát.

19.35-kor Az amerikai hadügyminisztérium megerősíti, hogy Tomahawk típusú cirkálórakétákat is kilőttek afganisztáni célpontokra. A rakétatámadást amerikai tengeralattjárókról illetve amerikai és brit hadihajókról indították. Alig negye dórával később Tony Blair brit miniszterelnök is megerősíti a brit rakétatámadás hírét, és bejelenti, hogy rövidesen brit harcigépek is csatlakoznak a támadáshoz.
Arzenál - hadihajók, repülőgépek, rakéták, gépkarakéta

20.03-kor Robbanás Kabulban az elnöki palota közelében.

20.30-kor Az AP hírül adja, hogy a tálibok pakisztáni nagykövete kijelentette: Oszama bin Laden és a Talibán vezetője, Mohammed Omar Mullah biztonságban és életben vannak.

20.41-kor Az Északi Szövetség tüzet nyit a tálibok állásaira.

20.50: Amerikai katonai források szerint negyven repülőgép vett részt az akcióban. Tizenöt nehézbombázó (B1-es szuperszonikus nehézbombázó, B2-es lopakodó nehézbombázó és B52-es nehézbombázó), amely földi bázisról szállt fel, valamint huszonöt, repülőgép-hordozóról indított vadász. Ezen kívül ötven Tomahawk cirkálórakétát lőttek ki.
A B2-es lopakodó nehézbombázó

21.40: Találatok érik a nyugat-afganisztáni Herát város repülőterét.

23.00: Újabb légicsapásokról érkeznek jelentések Kabulból, az ellenzéki Északi Szövetség támadást indít az ország északi határvidékén és a fővárosban lévő katonai célpontok ellen is.

23.33-kor Újabb bombázási hullám Dzsalálábád ellen.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!