Zalán
6 °C
19 °C

Hol van Carnogurský?

2000.12.28. 00:56
A szlovák igazságügyi miniszter hol- és hogyléte felől nem tudnak, illetve nem akarnak tájékoztatást adni közvetlen beosztottjai. Ján Carnogurský a múlt héten egy rendezvényre sietett, s állítólag annak ellenére, hogy időben odaérhettek volna az ünnepségre, megkülönböztető jelzés használatára és gyorsításra utasította sofőrjét. A miniszter páncélozott autója óránkénti 130 kilométeres sebességgel a záróvonalat átlépve egy autóval ütközött, amelynek a pozsonyi Új Szó tudomása szerint két utasa életét vesztette. Carnogursky hivatalosan lábadozik, de azért több közjogi méltóságnak megerősítették a védelmét.
Ján Carnogurský páncélozott BMW-je az év labdarúgó tizenegyének kihirdetésére sietett Rózsahegyre december 22-én. Frantisek Zemkónak, a közjogi méltóságok és diplomáciai testületek védelmét biztosító hivatal igazgatójának elmondása szerint a BMW-vel délután három óra körül indultak Pozsonyból, és elegendő idő állt a rendelkezésükre, hogy időben Rózsahegyre érkezzenek. Ennek ellenére egyórai út után a szolgálati kocsi sofőrje engedélyt kért a sebesség növelésére, és a megkülönböztető fényjelzés használatára - írta a pozsonyi Új Szó.

Ján Čarnogurský
December 23-án látták utoljára
Carnogurský-t december 23-án hazaengedték a kórházból, agyrázkódás miatt nem emlékezett a történtekre. Mielőtt elhagyta a kórházat, találkozott a baleset túlélőivel. Megsérült Lubomír M., a BMW 46 éves sofőrje és Stefan H., a miniszter 32 éves testőre is.

Mikulás Dzurinda kormányfő szerdán kártérítésben részesítette a két áldozat családját, de az összegről és egyéb részletekről, a kormányfő szóvivője nem adott tájékoztatást. Dzurinda az ügy alapos kivizsgálását és a szolgálati gépkocsik közlekedésére vonatkozó előírások szigorítását ígérte.

A miniszter utasít

Szlovákiában a miniszterek gépkocsivezetői egyben személyi testőrök is. A megkülönböztető fény- és hangjelzést saját belátásuk szerint nem kapcsolhatják be, csak ha erre a minisztertől utasítást kapnak. Az Új Szónak egy neve elhallgatását kérő miniszteri gépkocsivezető elmondta, a kéklámpát, illetve a szirénát csak akkor használják, ha a miniszter kéri használatát.

Hol van Carnogurský?

Ján Carnogurský igazságügy-minisztert karácsony előtt hazaengedték, de egyes információk szerint otthon nem érhető el. Sőt, a minisztérium munkatársai sem tudják, hol tartózkodik.

Ladislav Pittner
"A miniszter nyugalomra vágyik."
A Twist Rádió Ladislav Pittner belügyminisztertől kért felvilágosítást, aki megerősítette, hogy a miniszter szigorított védelme továbbra is érvényben van. Azt a feltételezést, hogy ez összefüggésbe hozható Mikulás Cernák besztercebányai maffiavezér ügyével, Pittner nem tudta megerősíteni, mivel nem az ő hatáskörébe tartozik az ügy.

Arról, hogy több közjogi méltóság védelmét azért erősítették meg, mert kiszivárogtak olyan információk, miszerint tervezték Cernák szökését, a belügyminiszter nem nyilatkozott, mivel az intézkedések titkosak. Imrich Andel országos rendőrkapitány-helyettes sem tudott többet mondani.

Közjogi méltóság elrablását tervezik?

Kicsoda Carnogurský?
A szlovák politikai élet mindenesének számító Čarnogurský 1944-ben született Pozsonyban. Jogot tanult Prágában, a Károly Egyetemen, 1969-ben végzett. Ügyvédként dolgozott, ám 1981-ben a szocialista rendszer kizárta az ügyvédi kamarából, megfosztotta ügyvédi rangjától. Ezután sofõrként dolgozott, de a szlovák rendszerváltás elõtt munkanélküli is volt. Részt vett a Pozsonyi Levelek szamizdatújság kiadásában. Az amnesztia után a Szlovák Kereszténydemokrata mozgalom megalapítója volt, a mai napig annak elnöke. 1990-tõl képviselõ, többféle kormány- és állami funkciót betöltött, volt csehszlovák és szlovák miniszterelnök-helyetttes (1990., 1991.), három hétig megbízott belügyminiszter, szlovák miniszterelnök (1991-92). Nõs, négy gyereke van.
Azt a korábbi értesülést a belügyminiszter erősítette meg, hogy Cernák emberei egy közjogi méltóság elrablását tervezték. Pittner nem gondolja, hogy Čarnogurský a neki nyújtott védelem miatt tartózkodik ismeretlen helyen. Szerinte inkább arról van szó, hogy a miniszter nyugalomra vágyik. A legfelsőbb bíróság január végén hoz döntést Cernák fellebbezésének ügyében. Ha megerősíti az elsőfokú ítéletet, és Cernákot bebörtönzik, a szigorított védelmet is visszavonják.

Jól informált szlovák források szerint a rendőrség továbbra is tart nemcsak néhány közjogi méltóság, de a rendőrség magas rangú tisztségviselői elleni terrortámadás veszélyétől is. A "játékban" a vizsgálati fogságban lévő Mikulás Cernák alvilági vezér kiszabadítása lenne a tét. Angyal Imre országos rendőrfőkapitány rámutatott: "A magas rangú személyek fokozott személyes védelme legalább addig fog tartani, amíg Cernák ítélete jogerőre nem emelkedik."

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Hajóutak

Csodás hajóutak: Olaszország, Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!