Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Eltűnt Irakban három román újságíró

2005.03.29. 01:22
Kapcsolódó cikkek (1)
Egy nappal Traian Basescu román államfő iraki látogatása után a közel-keleti országban eltűnt három román újságíró. Bukarest felvette a kapcsolatot a szövetséges titkosszolgálatokkal, de egyelőre nincs hír az eltűnés körülményeiről.
A román külügyminisztérium elemzi a Prima TV román kereskedelmi televízió három munkatársa esetleges iraki eltűnésére vonatkozó értesüléseket, közölte keddre virradóra a minisztérium.

A tárca közleményben tudatja, hogy a minisztérium és a hírszerző szolgálatok munkacsoportot hoztak létre az ügy kivizsgálására. A minisztérium tájékoztatta Traian Basescu államfőt és Calin Popescu Tariceanu kormányfőt is. Az Irakban és Afganisztánban tett látogatásáról visszatérve Traian Basescu Otopeni repülőtéren közölte, hogy "valamennyi állami szervet riasztották és készek a probléma megoldására". Mint mondta, a szövetséges országok titkosszolgálatait is értesítették az eltűnésekről.

Tariceanu kormányfő annyit közölt, hogy a rendelkezésére álló információk szerint a három újságíró eltűnését olyan övezetből jelentették, ahol inkább a bűncselekmények, mintsem a túszejtések a gyakoriak. "Amíg nem kaptunk semmilyen követelést, nem beszélhetünk túszejtésről" - fogalmazott.

Az incidens egy nappal azután történt, hogy Traian Basescu látogatást tett Irakban, ahol mintegy 800 román katona teljesít szolgálatot a többnemzetiségű erő kötelékében. Az elnök a látogatás során közölte: Románia nem kívánja csökkenteni iraki kontingensét és továbbra is részt vesz az iraki újjáépítést és stabilizációt célzó küldetésekben.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.