Judit
-2 °C
8 °C

ENSZ-erősítés Sierra Leonéba

2000.05.12. 10:41
A Biztonsági Tanács csütörtök esti ülésén Kofi Annan ENSZ-főtitkár követelte a Sierra Leone-i Forradalmi Egységfront (RUF) felkelői által túszul ejtett ötszáz békefenntartó "azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását", és figyelmeztette Foday Sankoh RUF-vezért, hogy személyes felelősséggel tartozik a biztonságukért és egészségükért.
Kofi Annan kérte a nemzetközi közösséget, hogy ne hagyja sorsára Sierra Leonét, és kifejezte reményét: a tanács hozzájárul a békefenntartó misszió (UNAMSIL)létszámának emeléséhez. Hozzátette, hogy hálás, amiért a RUF elengedett két békefenntartót, egy maláriás nepáli katonai megfigyelőt és egy indiai káplárt.

A Sierra Leone-i katonák és a kormányhű milicisták, a kamajorok egyébként valamelyest visszaszorították a RUF harcosait a Freetowntól 40 kilométernyire keletre lévő Newton környékén vívott heves csatában. Az UNAMSIL megengedte, hogy újra felvegyék fegyvereiket azok a kormányhű frontharcosok, akik már leadták azokat - jelezte a New York-i ENSZ-szóvivő.

Cook: júniusra befejezhetik az evakuálást

A brit csapatok várhatóan júniúsig maradnak a nyugat-afrikai országban - jelentette ki a brit külügyminiszter. Robin Cook megerősítette: a katonák mindaddig Freetownban illetve a főváros környékén maradnak, amíg az EU-tagországok polgárait ki nem mentik. Cook azzal számol, hogy a brit katonák júniusban térhetnek haza.

Fred Eckhard közölte, hogy a napokban megkezdődik annak a három zászlóaljnak a telepítése, amelyekkel az UNAMSIL eléri tervezett 11 ezres létszámát. Két jordániai ejtőernyős századot már két napon belül átdobnak Sierra Leonéba, és e hónap végére a teljes zászlóaljat telepítik. A jövő hét elején kezdetét veszi egy indiai és egy bangladesi zászlóalj telepítése is. A csapatszállítást orosz, amerikai, kanadai és holland repülőgépek végzik.

A békefenntartók nem szállnak harcba a felkelőkkel, hanem a helyzet stabilizálására törekednek, hogy folytatódhasson a békefolyamat - jegyezte meg Eckhard, bár hozzátette, hogy a kéksisakosoknak joguk erőt alkalmazni önmaguk, valamint a Sierra Leone-i kormány és nép védelmében.

A káosz a nigériai vezetésű ütközőerő múlt heti kivonulása után uralkodott el a nyugat-afrikai országban. A felkelőket - akik a tavaly aláírt békemegállapodás értelmében osztoznának a kormánnyal a hatalomban - földühítették a lefegyverzésükre irányuló erőfeszítések, s ezért kezdték túszul ejteni a békefenntartókat.

Három brit és egy új-zélandi ENSZ-megfigyelőnek sikerült megszöknie a felkelők elől. Szombat este lopództak ki a kenyai kéksisakosok makeni bázisáról, és éjszakai gyaloglással keddre elérték a 64 kilométernyire lévő magburakai ENSZ-őrhelyet, ahova helikoptert küldtek értük.

Bill Clinton amerikai elnök bejelentette, hogy visszaküldi Nyugat-Afrikába különmegbízottját, Jesse Jackson tiszteletest. A fekete bőrű amerikai polgárjogi vezető az elmúlt években számos afrikai diplomáciai missziót vállalt, és részt vett a Sierra Leone-i békemegállapodás tető alá hozatalában is.

Annan gyorsan bevethető erő létrehozását szorgalmazta az UNAMSIL "harcképességgel" való fölvértezésére, és kérte a nyugat-afrikai országok közösségét (ECOWAS), hogy állítsa ki ennek az erőnek a derékhadát. Madeleine Albright amerikai külügyminiszter telefonon unszolta a nigériai elnököt ilyen erő létrehozására. Olusegun Obasanjo közben Kanadába érkezett ötnapos látogatásra.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.