Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Az ENSZ is felelős a bagdadi halálos áldozatokért

2003.11.01. 11:58
Üvegszilánkok okozták az augusztusi Canal Hotel elleni támadás során a sérülések nagy részét. A WTO egészségügy világszervezet szerint az ENSZ feleőssége is felvethető, mert nem szereltek védőhálót az ablakok elé.
Az ENSZ vezetői felelősök a 22 halálos áldozatot okozó augusztusi bagdadi robbantásokért - állítja a WTO, egészségügyi szervezet. A sérülések 80 százalékát, és a valószínűleg a halált is a repülő üvegszilánkok okozták. Az ablakokon ugyanis nem volt védőszerkezet.

A Canal Hotelben felrobbantott bomba augusztus 19-én 22 embert ölt meg és több mint 150-et megsebesített.

Megvizsgálják

Az ENSZ június végén döntötte el, hogy védőhálót tesz főhadiszállásának ablakaira. Vezető ENSZ tisztségviselők azonban elutasították a WTO ajánlatát, hogy felszerelik ezeket a védelmi eszközöket, mert időközben pályázatot írtak ki a beruházásra. A jelentés szerint a világszervezet figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetéseket, melyek biztonsági hiányosságaira hívta fel a figyelmet - tudósít az AP hírügynökség.

Bár biztonsági szakemberek többször is felhívták az ENSZ figyelmét az alapvető biztonsági intézkedésekre, a szervezet nem sietett intézkedni - állítja a jelentés. Ez az első olyan jelentés, mely az ENSZ felelősségét veti fel a bombatámadással kapcsolatban.

A jelentést az ENSZ pénteki ülésén megtárgyalták. A zárt ajtók mögötti tárgyalás előtt Kofi Annan főtitkár levélben értesített 25 ezer ENSZ alkalmazottat, hogy független vizsgálóbizottságot állít fel, mely megvizsgálja, hogyan fordulhatott elő ilyen eset.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!